HBO Adria najavila je snimanje prve originalne serije HBO produkcije u našem regionu – Uspeh, u režiji dobitnika Oskara Danisa Tanovića.

Scenario šestodelne serije potpisuje Marjan Alčevski, jedan od pobednika HBO Adria First Draft konkursa.

Uspeh je višeslojna drama fokusirana na snažne likove. Troje potpunih neznanaca povezaće nesrećan splet okolnosti, kad pokušaju da pomognu žrtvi nasilja. Kako posledice njihovih dela počinju da im se uvlače u svaki aspekt života, ti obični ljudi različitog porekla odlučuju da ponovo uspostave kontrolu nad svojim životima. Reč je o gorkoj odi gradu Zagrebu, koja donosi mračan uvid u različite strukture današnjeg društva kroz životne priče običnih ljudi, koje je isto to društvo gurnulo preko ivice. Mada na prvi pogled veoma zagrebačka, Uspeh je univerzalna, slojevita priča u kojoj kroz ljubav, posao, porodicu, odanost, nesigurnost i zločin istražujemo trenutno preovladavajuća osećanja frustracije, bespomoćnosti i pasivnosti u svakodnevnom životu običnog čoveka u regionu, a i šire.

Uspeh će biti snimljen pod rediteljskom palicom Danisa Tanovića, kojem je ovo prvi put da će se oprobati u režiji serije. Tanović je bosanskohercegovački reditelj, scenarista i producent koji živi i radi u Sarajevu. Režirao je nagrađivane filmove kao što su Smrt u Sarajevu, Epizoda u životu berača željeza, a njegov debitantski film Ničija zemlja (No Man’s Land), za koji potpisuje scenario i režiju, nagrađen je Oskarom i Zlatnim globusom za najbolji strani film 2001. godine.

„Već dugo dobijam materijale i ponude za snimanje serija za koje mislim da su u ovom trenutku zanimljivije i inovativnije od igranih filmova, ali nijedna do sada me nije zaintrigirala. Scenario Marjana Alčevskog je sjajno napisan i zaista se radujem što je HBO prepoznao kvalitet i ponudio mi saradnju“, poručuje Danis Tanović.

Producenti serije su Ana Balentović (HBO Adria) I Džonatan Jang (HBO Europe), dok je produkcija Uspeha poverena produkcijskoj kući Drugi Plan.

Entoni Rut, izvršni potpredsednik programa i produkcije HBO Europe, kaže da je Uspeh odlično napisana drama koja zadire ispod površine savremenog urbanog života, otkrivajući priču sloj po sloj.
„Oduševljeni smo što smo otkrili briljantnog mladog pisca u Marjanu, i što možemo da poželimo dobrodošlicu Danisu u HBO Europe povodom prve serije koju će režirati, a koja je ujedno i naša prva originalna drama iz Adria regiona“.

Direktor HBO Adrie, Marin Kariž, ističe da je ceo HBO Adria tim ponosan što gledaocima u Hrvatskoj i regionu predstavlja prvu domaću HBO seriju.
– Posebno smo ponosni na to što je scenario direktan proizvod našeg First Draft konkursa, i saradnje sa jednim od pobednika, izuzetnim autorom mlađe generacije Marjanom Alčevskim. S obzirom na to da se režije prihvatio oskarovac Danis Tanović, sigurni smo da će se s onim što se na prvi pogled čini kao tipična novozagrebačka priča veoma jednostavno poistovetiti i naši gledaoci u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji“, rekao je Kariž.

HBO Adria First Draft konkurs predstavljen je u avgustu 2016. godine na Sarajevo Film Festivalu, kao deo CineLink Drama programa, pozivajući autore da prijave svoje originalne scenarije smeštene na području Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Na konkurs je prijavljeno 570 scenarija.

ORIGINALNA HBO EUROPE PRODUKCIJA

Popularna poljska serija iz produkcije HBO Europe Čopor / Foto HBO

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumuniji, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija Ognjeni grm (Burning Bush), kao i vrhunske dramske serije kao što su Lagodan život (Aranyélet), Mamon, Pakt, Shall We Kiss, Čopor (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledaoce u zemljama iz kojih potiču, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni. Uvek odvažni, na ivici, jedinstveni, revolucionarni i spremni na rušenje tabua – produkcija sa HBO potpisom je postala sinonim za kvalitetne priče.

Sve serije iz orginalne HBO Europe produkcije dostupne su putem HBO GO. (video uslugu na zahtev gledaj prvi mesec besplatno, a onda nastavi da je koristiš po ceni od 799 din/mes).