Mada se čini da je proslavljeni holivudski režiser i producent Džejms Kameron (James Cameron) proveo više vremena pričajući o dugoočekivanim nastavcima čuvenog blokbastera Avatar nego radeći na njima, sada je već sasvim izvesno da nam drugi deo filma o čudesnom svetu plavih divova konačno stiže. Doduše, za strastvene fanove naučne fantastike dočekati 18. decembar 2020. kada je zakazana premijera Avatara 2, biće pomalo teška, ali, ipak, čekanja vredna misija. Barem ako je suditi prema poslasticama koje je Kameron pripremio u filmovima koji slede.

„Sa Avatarom prikazanim 2009. pomerili smo granice kada je reč o kinematografskoj produkciji. Bilo bi besmisleno da se u nastavcima pojavimo sa bilo čime što bi bilo ispod tih kriterijuma. Zbog toga vas već u sledećem delu, koji smo počeli da snimamo krajem septembra prošle godine, vodimo u vodu i magični svet Pandorinog okeana“, poručuje Kameron, ističući da su tehnološke začkoljice bile glavni razlog čekanja početka rada na nastavcima.

Avatar 2 donosi novu eru filma

„Godinu i po samo smo razmišljali o tome kako ćemo materijal za dva filma skoro u potpunosti snimiti pod vodom. Morate razumeti da je 3D projekcija za nas nešto što pripada prošlosti. Spremite se za novi i do sada neviđen bioskoposki doživljaj“, kaže režiser, ističući da su uslovi snimanja pod vodom bili gotovo nemogući.

„Budući Avatari novo su poglavlje u istoriji kinematografije. Nazvao bih to podvodnom pokretnom slikom. Kako ovaj sistem nikada do sada nije bio korišćen, bilo je mnogo problema. Trebalo je ovladati tehnologijom koja pod vodom reaguje isto kao i kada je okružena vazduhom. Zamislite da pred sobom imate radarski prikaz markera koji predstavljaju glumce, njihove pokrete i predmete. Uočavanjem tih markera objektivom kamere nastaje ono što mi zovemo filmom. A sada zamislite između kamere i tih predmeta vodu. To je priličan problem za rad, zar ne?“, šaljivo je prokomentarisao Kameron, dodajući da je sa timom Avatara 2 uložio nadljudsku snagu kako bi gledaocima obezbedio užitak za pamćenje.

Kameron je sa timom Avatara 2 uložio nadljudsku snagu kako bi gledaocima obezbedio užitak za pamćenje

„Sredinom novembra snimili smo prvu podvodnu scenu sa kompletnim podmlatkom Avatara, i sve je prošlo savršeno. Odlično su se snašli u glumljenju u novim uslovima, a zanimljivo je da smo sve scene pod vodom radili ronjenjem na dah, bez ikakve pomoćne opreme. Kada smo jednom „slomili kod“, dobili smo sjajne rezulate“, smatra režiser ponosan na do sada obavljen posao.

Ako ne bude zarade, neće biti ni Avatara

Kameron je potvrdio već najavljene datume filmskih premijera Avatara 2, 3, 4 i 5, i to za 18. decembar 2020,17. decembar 2021, 20. decembar 2024, i 19. decembar 2025. Nešto ranije objavljeno je da će se filmu u nastavcima pridružiti i glumica Kejt Vinslet (Kate Winslet), kao pojačanje Semu Vortingtonu (Sam Worthington), Zoi Saldani (Zoe Saldana), Sigurni Viver (Sigourney Weaveri Stivenu Langu (Stephen Lang), koji će prema rečima Kamerona biti glavni negativac u sva četiri nastavka.

Ipak, holivudski doajen ne živi u zabludama. Sledeća dva dela filma koji je, smatra on, posle takođe njegovog Titanika zauvek promenio svet, jesu zagarantovana. Ali…

„Za mene tu nema nedoumica. Ako Avatar 2 i 3 ne zarade dovoljno novca, nastavka sigurno neće biti. Svaki od filmova rađen je u potpunosti kao zasebna priča. Nismo „Gospodari prstenova“ i ne gonimo gledaoce u bioskope nedovršenim pričama. Želimo da ponudimo istorijski događaj za sva čula. Ako to ne bude dovoljno, smislićemo nešto bolje i izazovnije“, zaključuje Kameron.

Podmladak Avatara spreman za nastavak

Da li ste znali?

Film Avatar drži rekord u zaradi na bioskopskim blagajnama širom sveta sa inkasiranih 2.7 milijardi američkih dolara. Taj rekord pre njega pripadao je Titaniku sa približno 2.2 milijarde dolara.