Sedma epizoda serije „Dosije Iks“ (X files), neobičnog naziva Rm9sbG93ZXJz stiže u četvrtak, 1. marta, u 22.00 na FOX. Ovog puta detektivski par za lov na istinu biće uvučen u svet veštačke inteligencije. Molder i Skali postaće mete u smrtonosnoj igri mačke i miša.

Džilijan Anderson i Dejvid Duhovni kao Skali i Molder / Foto IMDb
Stara ekipa na okupu

Novih 10 epizoda nastavka serije „Dosije iks“ kao izvršni producent potpisao je Kris Karter. Dejvid Duhovni i Džilijan Anderson ponovo su se našli u ulogama agenata Ef-Bi-Aja Foksa Moldera I Dejne Skali. Mič Piledži se takođe vratio kao zamenik direktora Ef-Bi-Aja Volter Skiner. Uz to, pojaviće se i gosti Anabet Giš, Loren Embrouz, Karin Konoval, Barbara Herši, Hejli Džoel Osment. Tu je i Vilijam B. Dejvis, kao čuveni Pušač.

Napušta seriju – Džilijan Anderson / Foto IMDb
Biće nastavka serije i bez Skali

Mada je odlazak Džilijan Anderson iz serije uplašio fanove, sva je prilika da će „Dosije iks“ nastaviti da živi i bez nje.

– Ne razmišljam još o snimanju 12. sezone, ali smatram da „Dosije Iks“ ima još mnogo toga da ispriča. Sa ili bez Džilijan – rekao je Chris Carter. – Žao mi je što napustila seriju. Nisam planirao da oživim „Dosije iks“ bez Skali, ali siguran sam da je njen odlazak početak nečeg novog. Serija ima dobru gledanost. Uspeli smo da zadovoljimo staru publiku, kao i nas koji radimo na serijalu, ali i privučemo nove gledaoce. To će nam biti vetar u leđa, ukoliko se odlučimo da nastavimo sa snimanjem serije.

Serija „Dosije iks“ im donela bogatstvo / Foto IMDb
Džilijan i Dejvid uzeli 2.500.000 dolara za 11. sezonu serije Dosije iks!

Za novih 10 epizoda serije „Dosije iks“, Julian Anderson i David Duchovny zaradili su pravo bogatstvo. Njima je kompanija Fox isplatila čak 250.000 dolara po nastavku, odnosno 2.500.000 „zelembaća“ za celu sezonu.

Ali nisu oduvek po zaradi bili izjednačeni televizijski  Fox Mulder i Dana Scully. Džilijan je tokom snimanja originalne serije od 1993. do 2002. bila duplo manje plaćena od Dejvida. Producenti su i za nastavak serije planirali da joj daju 40 odsto manji honorar, što je razbesnelo glumicu.

Ucenila je, navodno, Krisa Kartera da će povući ulogu ako je ne bude ispoštovao, što je rezultiralo povećanjem njenog honorara. To je, pak, zasmetalo Duhuvniju, koji smatra da je njegovo ime više doprinelo popularnosti serije. Tako je prijateljski odnos između njega i Džilijan doveden na tanak led. Izvor blizak produkciji kaže da su upravo nesuglasice među njima naterale Andersonovu da ode iz serije.

Trejler: