Zvezda akcione franšize „Umri muški“, glumac Bruce Willis potvrdio je nedavno da će šestog nastavka popularnog blokbastera, ipak, biti. I to, verovatno, već sledeće godine. Kada je pre 30 godina snimljen prvi deo “Die Hard”, film je bio pravo osveženje. U moru nabildovanih heroja, čije su likove tumačili Silvester Stalone, Arnold Švarceneger i Žan Klod Van Dam, “Umri muški” ponudio nam je nešto osvežavajuće. Priču o običnom čoveku. Policajcu, koji igrom slučaja postaje junak. Motivi – želja za životom i ljubav prema ženi.

UMRI MUŠKI 6 – BRUS VILIS PONOVO U AKCIJI

Ova tematika vešto se provlačila i u sledeća četiri dela, ali kao da je svaki od njih, skidao po jedan sloj magije Džona Meklejna. Daleko od toga da je “Umri muški” ikada izgubio publiku i dosadio obožavaocima, ali kvalitet je, svakako, znatno opao. Upravo to i jeste bio razlog govorkanja da novih delova neće biti. Sve dok to nije opovrgao lično Brus.

Bruce Willis: Pripremam se da uskoro poletim ka Kaliforniji. Jedva čekam da pogledam scenario. To mi je uvek najuzbudljiviji deo rada na novom filmu

“Pripremam se da uskoro poletim za Kaliforniju. Jedva čekam da pogledam scenario. To mi je uvek najuzbudljiviji deo rada na novom filmu”, poručuje Vilis. Za režiju novog nastavka biće zadužen Len Wisemen, koji je imao ranijih iskustava sa “Umri muški”. Radnja šestog dela vraća nas u Meklejnovu mladost, i prati rešavanje slučaja koji je blisko povezan sa sadašnjošću. Dakle, u jednom filmu imaćemo dva Meklejna. Mlađeg i starijeg. I dok nam je svima jasno ko će glumiti ovu zreliju i mudriju varijantu, pitanje juniora još nije rešeno.

BRUS VILIS – „SMOREN“ OD AKCIJE

S obzirom na velika odstupanja između prva tri i poslednjih nastavaka u pogledu kvalteta, teško je gajiti veliki entuzijazam prema šestom delu kultnog filma. Čak i Vilis, u razgovorima o filmu, odaje utisak blage dosade. To se, pak, donekle može povezati sa odbojnošću koju poslednjih pet godina ima prema akcionom žanru. Biografiju je, tako, punio laganim trilerima i DVD reizdanjima starih hitova. Na veliko platno vraća se ove nedelje filmom “Smrtna želja”, rimejkom krimića iz 1974. Da li će to biti dovoljno da probudi strast uspavanog heroja, ili će ga godine, ipak, sprečiti u nameri da nam vrati starog Meklejna? Postavlja se pitanje, da li je bivšim akcionim mega starovima u interesu da kao dede proživljavaju drugu mladost, ili da se na vreme povuku, i pristojno – “Umru muški”?

 

Foto: Die Hard, screenshot, 20th Century Fox