Jedna od scena koja će, verovatno, obeležiti finale aktuelne sezone serije “The Walking Dead”, odigrala se u poslednjoj epizodi. Dugo su ljubitelji “Okružen mrtvima” čekali da Rick (Andrew Lincoln) i Negan (Jeffrey Dean Morgan) ukrste mačeve (sekire, palice, toljage), i dočekali su. I to kako! Histerično oduševljenje fanova izazvao je način na koji je Rik pokazao zube Neganu, i na neki način mu se osvetio za prošlogodišnju otmicu Karla. Tada se Negan poigrao sa Karlovim i Rikovim umovima, pokušavši da ih okrene jednog protiv drugog. Ovog puta, igru je poveo Rik. I to zgrabivši jedino do čega je Neganu stalo – njegovu palicu Lucille.

Rick se dočepao Lucille
Rick Neganu: Ona ti obezbeđuje hranu. Spava sa tobom. Brani te. Jedino o čemu brineš je ova palica. A čak ni nju nisi uspeo da sačuvaš…

Od početka poslednje epizode “The Walking Dead” i sudbinskog susreta Rika i Negana, vazduh je pucao od tenzije. Konačno je eksplodirao kada je Rick na Neganovo zaprepašćenje zgrabio njegovu ljubljenu palicu Luccile. S obzirom na to da se ovo može smatrati najgorom uvredom koju je Rick mogao da nanese Neganu, jer “Hej! Stavio je ruku na njegovu ženu”, nije ni čudo što su sa druge strane malih ekrana, ali i na društvenim mrežama odjeknule ovacije Rikovih sledbenika. Pomamljenu publiku još više raspametio je blagi cinični osmeh na Rikovim usnama, kojim je prokomentarisao šok na Neganovom licu.

„Ne možeš spasiti nikoga, jer ti nije stalo do nikoga. Ti jednostavno koristiš ljude”, sasuo je Rik Neganu u lice mlateći sa Lusil bezobrazno po vazduhu, i dodao: “Ona ti obezbeđuje hranu. Spava sa tobom. Brani te. Jedino o čemu brineš je ova palica. A čak ni nju nisi uspeo da sačuvaš. Hajde da se dogovorimo. Dozvoliću ti da je poljubiš za kraj.”

Neganov nadljudski vrisak posle ovih reči prijao je ušima fanova, kao detetu šećerlema, ali to nije bilo sve. Rik je palicu zapalio. Time je doslovno kastrirao svog ljutog protivnika i poslužio njegovu muškost nadirućoj hordi zombija koji su se spremali da ispune prostoriju.

Da li je to bio kraj Lucille?

Posle nekoliko razmenjenih udaraca i Neganovog konačnog povlačenja iz ove izgubljene bitke, jedno pitanje ostalo je bez odgovora. Šta se dogodilo sa Lucille? Da li ju je iznervirana Jadis (Pollyanna McIntosh) spakovala u kola sa Neganom, ili je drvena lady ostala na bojnom polju. U slučaju da je Negan zaista nije poneo, ovo bi bio kraj jedne velike ljubavi u The Walking Dead. Ali i povod za sjajne dalje zaplete u sledećim epizodama “Okružen mrtvima”. Fanovi su na ivici sedišta i živaca, iščekujući nastavak serije. Posle ove epizode, ipak, jedno je jasno. Rick je krenuo u finalni obračun!

 

Foto: FOX promo