Zašli smo već duboko u drugu polovinu godine. Kao što ste do sada već i sami procenili, kada je reč o filmovima koji su obeležili period od januara do avgusta, 2018. i nije imala ko zna čime da se pohvali. Izuzmemo li nekoliko blistavih momenata početkom godine, zahvaljujući groznici Oskarovske večeri, ostatak ponude mogao bi se podvesti pod kategoriju – desilo se, bolje da nije. Ipak, i ti hitovi u pokušaju nečim su nas namamili u bioskopske sale, pa su zbog toga i zaslužili da se nađu na listi 10 najboljih filmova u 2018. – do sada. Da vidimo koji su.

INTERVJU: Sara Šahi – Uz “Sanjarenje” sam preživela očevu smrt!

Smanjivanje

Godinu smo započeli sa Smanjivanjem. Nekako u skladu sa nazivom, hit Meta Dejmona i Kristen Vig sa početka godine, od sjajne početne ideje istopio se do kraja u utopijskim i filozofskim zamislima koje nisu spretno izvedene do kraja. Ukratko, film govori o tome kako preživeti kraj sveta smanjivanjem ljudi, čime se bi se eksploatacija prirodnih resursa svela na minimum, a razdaljina čovečanstva od smaka sveta povećala do maksimuma. I dok je sve išlo kao po loju dok nam je film raspomamljivao maštu vrlim idejama i snalaženjem malih ljudi u novom svetu u kom je vrabac veličine aviona, a visibaba poput sekvoje, uz nezaboravnog Srbina Dušana koji je Metu Dejmonu objasnio suštinu života, sve počinje da škripi od trenutka kada na snagu stupa zapadnjačka dušebrižnost za opstanak sveta. Tada, od velikog (možda ne u umetničkom smislu, već u onom po kojima se određeni filmovi urežu u sećanje), na scenu stupa „samanjivanje“ utiska. Zaključak – kliše je ugušio sjajnu ideju, a Smanjivanju „ukrao“ veliku završnicu.

Poverenje – od 5. septembra sredom u 22.00 samo na FOX!

Doušnik

Doušnik je jedan od filmova koji nam je i zbog struke ostao veoma blizak. Naravno, kada na jednom mestu imate Meril Strip i Toma Henksa, uz kontroverznu temu (novinari otkirvaju istinu o vijetnamskom ratu), ne možete očekivati ništa manje od spektakla. Možda je upravo taj momenat kod Doušnika izostao, budući da je ovo film koji bismo rađe i češće gledali na malim ekranima. To, naravno, nije merilo njegovog slabijeg kvaliteta, već, možda, pre veće ozbiljnosti koja u bioskopskim salama većinu gledaoca i ne zanima toliko. Zbog toga, sa ove distance, Doušnik je film koji vam, svakako, preporučujemo za neko mirno filmsko veče uz najbliže. Makar zbog pomenutog glumačkog dvojca, Stivena Spilberga i dve nominacije za Oskara.

Najmračniji čas

Oskar koji je Geri Oldman osvojio za rolu Vinstona Čerčila u filmu Najmračniji čas, a koji nam govori o trenutku odluke vrha britanske vlasti hoće li Velika Britanija ući u Drugi Svetski rat na strani Nacista ili Saveznika, najbolja je preporuka da još jednom pogledate ovaj film. Kako je posle nekoliko meseci otkako smo pogledali Najmračniji čas Oldmanova gluma ostala kao najživlji pečat ovog filma u našem sećanju, onda je upravo to ono i što možete očekivati. Sjajnu glumu, a radnja kao i u svakom drugom filmu koji govori o najmračnijim trenucima civilizacije u 20. veku.

Recenzija: MEGALODON- Predator iz dalekih dubina!

Putnik

Ok, znamo. To je Lijam Nison, čovek pretplaćen ne na žanr, već na isti film sa drugačijim nazivom i delimično izmenjenom radnjom, od nastavka do nastavka. Ipak, to što boluje od tipske uloge ne znači da je loš u njoj. Možda je baš u ovoj sorti filmova najbolji. Donekle poput Brusa Vilisa, samo bez ikakve želje za eksperimentisanjem. Već deceniju i kusur. Ali, ako je nešto dobro zašto menjati. Putnik je i prema ocenama publike koja je film pogledala u domaćim bioskopima ocenjen prilično dobro, pa mu se stoga ne sme uskratiti mesto na listi filmova koji su obeležili prvi deo godine. Radnju naslutite u trejleru…

50 nijansi – oslobođeni

Nismo gledali, priznajemo, ali to ne znači da je film loš. Pogledala ga je tokom februara bar polovina bioskopski aktivne publike, pa mu moramo dati šansu. A mi vam dugujemo još jedno priznanje. Nismo pogledali nijedan nastavak ovog svetskog mega hita, niti smo pročitali knjige. Ok, crvenimo od stida. Makar je to u skladu sa temom…

Kralj Petar Prvi u slavu Srbije – pogledajte prvi tizer! (VIDEO)

Crni Panter

Može se reći da je ovo bio prvi pravi istinski spektakl u 2018. Marvelov Crni Panter je odradio svoj posao. Gledajući sve aspekte koji su se očekivali od takvog filma – zarada, broj i oduševljenje gledalaca. Naš utisak, budući da imamo licenciranu alergiju na sve što nosi pečat Marvela, je da film i nije tako loš. Uzbudljiva akcija, pristojna gluma, gledljiva radnja… Popularizacija afroameričke kulture je osnova filma, kao što je to i vodeći trend naročito ove godine, i to je činjenica koja ne može da nam smeta, ali je ne možemo ni zanemariti. Crni Panter, sve u svemu – ok.

Izdaja

Ovo je, takođe, film koji nismo pogledali, ali evo dva razloga zbog kojih smo odlučili da ga uvrstimo na listu. Prvi je što nam se na osnovu trejlera čini kao sasvim pristojan i pažnje vredan. Drugi je, na neki način, vaša preporuka. Budući da i posle pet meseci tekstovi koji se odnose upravo na ovaj film i dalje imaju veliki broj pregleda. Dakle, tu nečeg ima, i sigurno ćemo mu se vratiti.

Priča je adaptacija špijunskog romana Džejsona Metjusa, smeštena u modernoj Rusiji, koja prati operativca Dominiku Jegorovu (Dženifer Lorens). Ona dobija naređenje da, mimo njene volje, postane “vrabac”, odnosno obučena zavodnica na zadataku i da prati mladog Cija agenta Natanijela Neša, koji je dobio ulogu da istraži ruski obaveštajni sistem. Između njih dvoje se javlja privlačnost, ali se emotivnom vezom izlažu velikom riziku. Do još jednog preokreta dolazi kada i nju angažuje Cija da otkrije izdajnika na visokom nivou u Vašingtonu.

 

Mars – druga sezona nagrađivanog serijala stiže u novembru!

Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

Bez ikakve sumnje, prema našem ukusu i mišljenju, ovo je (do sada) film godine. Sjajna gluma, istinita priča kao osnova filma, odličan scenario, režija… svaki detalj nam se dopada. Osim činjenice da je umesto njega, Oskara za najbolji film osvojio užas zvani Oblik vode. Ali dobro, nepravde se događaju. Radnja ukratko prati napore jedne majke koja očajna zbog nesposobnosti lokalnih vlasti da uhapse počinioca ubistva njene kćeri, kreće u osvetničku misiju.

Oblik vode

Znamo da među vama ima onih kojima se ovaj film veoma dopao. Upravo zbog vas smo ga i uvrstili na listu najboljih filmova koji su obeležili prvu polovinu 2018. Takođe, i zbog činjenice da je film „rasturio“ na dodeli Oskara. Ipak, dugo nismo pogledali film koji je probudio manje naših utisaka i osećanja. Pritom, čak ne govorimo o tome da nam je Oblik vode bio dosadan, dobar, loš, da smo ljuti, razočarani… Nijedno jedino osećanje, nažalost. Prema našem mišljenju, film je estetski lep, ali potpuno promašen. I zakasnio jedno 50 godina. Ipak, ima jednu poruku – za tih pola veka koliko je okasnio Oblik vode ukazao nam je da se u svetu ništa nije promenilo. Predrasude i mržnja po svim osnovama i dalje su glavni pokretači. Zbog toga – uživajte u Obliku vode.

Recenzija: Fear The Walking Dead – Oluja donosi promene!

Osvetnici: Rat beskraja

Hmm… kako složiti utiske o Osvetnicima u nekoliko rečenica koje neće baš u potpunosti uvrediti sve ljubitelje ovog filmskog serijala. U redu, hajde da počnemo od toga da mi nismo deo ovog, što bi se reklo – fandoma. Ljubav iskrenih poštovalaca Marvela, svakako, cenimo. I znamo da tu ima nečeg kvalitetnog i vrednog pažnje. Inače, ne bi ceo svet ludeo za ovim filmovima, niti bi Marvelov Univerzum zgrnuo toliku „lovu“ na blagajnama da ne vredi nešto. Jednostavno, nije naša šolja čaja, i to je nešto što se, takođe, mora ispoštovati. Kako su Osvetnici, posle Crnog Pantera, verovatno drugo bioskopsko čudo u prvim mesecima 2018. bez razmišljanja zaslužuju mesto među najboljim filmovima u prvih šest meseci. To što smo ga na našoj rang listi ubitačne dosadnosti rangirali na visoko drugo mesto, odmah posle izluđujuće i iscrpljujuće Diznijeve torture zvane Lepotica i Zver od koje smo navukli žešće traume, to je naša stvar.

Lista filmova koja se tokom prve polovine 2018. emitovala u domaćim bioskopima, na kraju, ipak nas je iznenadila. Zbog toga uskoro sledi i nastavak liste, na kojoj ćemo uvrstiti sve one koji su nam sada promakli.

Foto: Promo

 

 

 

 

 

 

Comments

  1. Dve ispravke:
    – 50 nijansi je los, a vecina publike su devojcice koje kaaqce na instagram da gledaju taj film (umesto da ga ustvari gledaju), tako da puni bioskopi nisu merodavni za kvalitet filma
    – (bitnije) Liam Nison je daleko od tipskig glumca. Lik je dobar glumac i ako mu se pogleda filmografija i sta je radio, ima svega. To sto je u poslednje vreme poznat po Takenu je jedno, ali reci/preskakati da, izmedju ostalog, ima Oskara zbog Sindlerove liste, aman …, pa jos i poredjenje sa Brus Vilisom … nemojte tako ljudi.

Comments are closed.