Kada u Srbiji, ili bilo gde drugo na Balkanu, nekome kažete „Gledao sam Kuću cveća, i sjajna je!“, ta rečenica može naići na oprečne reakcije. Neki će vam se diviti, a neki će dohvatiti prvu motku i pobrinuti se da u skorije vreme ne progledate. I to iz najboljih namera – da ne dođete ponovo u isto iskušenje. Naravno, podrazumeva se da ste bili na Titovom grobu.

Igra Prestola: Premijera 8. sezone ponovo pomerena, i to za…

Međutim, ako biste, sada mnogo pametnije, preformulisali tu rečenicu u „Gledao sam La casa de las flores, i serija je fenomenalna“, i tome još pridodali da je reč o originalnom Netflixovom projektu u kom, uz najbolju meksičku i špansku glumačku postavu glumi ikona latino telenovela Veronika Kastro, nama poznatija kao Rosa Salvahe i junakinja sapunice I bogati plaču – morali biste oduševljenom sagovorniku da pružite detaljnu evaluaciju odgledanog. Srećom – ova Kuća cveća materijala za to ima u izobilju. Za početak, zamislite Rosu, miljenicu vaših baka, mama, pa i vašu, kako da bi se opustila, u slobodno vreme, najrađe zapali – džoint. A to je najbezazlenija stvar u celoj seriji.

TOP 10: Najbolji filmovi u 2018. DO SADA (Deo Prvi)

Spremite se za rolerkoster ludila zvani „La casa de las flores“

Manolo Karo, odvažni i lucidni mladi režiser koji je za Netflix radio na seriji Kuća cveća, otpočetka da bi projekta uopšte bilo, imao je samo jedan uslov. Glavnu ulogu mora da igra samo i jedino neprevaziđena kraljica meksičkih telenovela Veronika Kastro. U suprotnom serije – nema.

Istine i laži – šta nas očekuje u drugoj sezoni?

Međutim, uzme li se u obzir da Vero ima blizu 100 godina (šala, ali zaista, žena je prvu ulogu ostvarila šezdesetih godina prošlog veka), da je posle pomenutih serija emitovanih kod nas devedesetih snimila možda još dve, i da je, realno – svetska TV ikona koja se od kamera davno umorila, jasno je koliko je za Manola ovo bio težak zadatak. A to nije sve.

Veronika, uprkos svojoj šarenoj, često leopardovim, zebrinim i tigrovim šarama, okićenoj pojavi, važi za ortodoksnu Meksikanku. Veruje u Bogorodicu od Gvadalupea, vaspitana je po najstrožim moralnim normama i patrijarhat doživljava kao ultimativno uređenje u kom se zna gde je ženi mesto. Upravo sve suprotno od lika koji će nam dočarati u seriji. Ali o tome još nećemo…

Kako je Manolo pridobio Vero

Pitate se, kako je Manolo pridobio Vero za rolu mučene Virhinije De la Mora? Lako. Kada su se prvi put susreli objasnio joj je radnju serije, ona je saslušala, razmislila i veoma brzo pristala. Naravno, ono što tada nije znala jeste to da joj je Manolo opisao radnju serije – načelno. Ono što je Vero tada saznala o svojoj budućoj uloui u Kući cveća jeste da će tumačiti snažnu ženu, glavu porodice, koja poseduje jednu od najpoznatijih cvećara u zemlji, i kao i svaka majka i supruga – ima gomilu problema.

Poverenje: Od 5. septembra na FOX

Ono što joj nije rečeno jeste da ona zaista poseduje cvećaru, porodicu i supruga, ali… na dan proslave jubileja njihove čuvene Kuće cveća, sekund pre nego što će zadivljeni fotografi slikom ovekovečiti najsavršeniju porodicu Meksika, u izložbenom salonu osvanuće ljubavnica njenog muža, koja je rešila da se baš tu i tog dana – obesi. Klupko tajni tada kreće da se odmotava.

Na scenu stupa jedna druga Kuća cveća. Ona u kojoj svake večeri u bezobrazne sate za sve goste mjuzikl izvode tranvestiti, a koja je nastala kao zajednički posao Virhinijinog muža i njegove ljubavnice Roberte, tokom 20 godina njihove veze. Međutim, za prljavu Kuću cveća, godinama unazad zna i najzrelija i najodgovornija Virhinijina ćerka Paulina (sjajna Cecilia Suarez) koja je sve stvari držala pod kontrolom. Do tada. A onda se otkriva da su De la More svoj ugled, skupe škole i lagodan život stekli na šou programu trandži, a ne na Virhinijinim raskošnim buketima. I tada gospođa De la Mora zapali svoj prvi džoint, otkrivši da je ceo njen život bio laž.

Šou ide dalje…

Ali, tu šou tek počinje. Nećemo vam mnogo otkrivati, jer seriju jednostavno morate pogledati. Ipak, ukratko… Ernesto, Virhinijn muž, zaglavljuje u zatvoru, računi porodice su blokirani, i svi pokušavaju da spasu situaciju najbolje što umeju. Virhinija tako što počinje da diluje drogu, a Paulina i ostatak porodice aktivirajući ponovo usnuli kabare tranvestita.

HIT! Knightfall dobija drugu sezonu – Mark Hamill glumi templara!

Kako se radnja odvija, Virhinija otkriva nove detalje o svojoj porodici, jedan sočniji od drugog, i hrabro se sa svakim hvata u koštac. Tako saznaje da Ernesto sa Robertom ima vanbračnu ćerku, njen sin Hulijan, koji se sprema za ženidbu je homoseksualac i u vezi je sa porodičnim finansijskim savetnikom. Bivši muž njene ćerke Pauline (za koju se na kraju ispostavi da nije Ernestova, već ćerka psihologa s kim je Virhinija pre dve decenije kratko bila u vezi) sada je žena, a čitavu porodičnu ušteđevinu spremljenu za Ernestovu kauciju na kraju ukrade Hulijanov ljubavnik, kome je u jednom trenutku prekipelo od sveg tog ludila. I sve se to događa u godinu dana do sledeće godišnjice Kuće cveća kada porodica De la Mora mora kompletna i nasmejana da stane pred kamere i kaže – savršeni smo!

Kuća cveća – za i protiv!

La Casa De Las Flores

Sjajan scenario, zbog kog su kritičari seriji dali zavidno visoku ocenu i proglasili je novim Očajnim domaćicama, odlična gluma, urnebesan humor i genijalne ideje nisu bez razloga Kuću cveća rangirali kao najbolju Netflixovu seriju ove godine. Upros tome što je imala samo 13 epizoda i što se ne zna u kom bi se pravcu radnja mogla dalje razvijati. Nama se serija veoma dopala, tako da zamerki baš i nemamo. Osim, možda, jedne.

Recenzija: Fear The Walking Dead – Oluja donosi promene!

Tokom cele sezone, priča je bez mnogo varijacija pratila ludački rolerkoster dešavanja, pažljivo odmeravajući svaku rečenicu i scenu, ne dozvoljavajući da se bilo šta otme kontroli. Zbog toga se na kraju i dobio utisak da je u poređenju sa pomenutim Očajnim domaćicama, Kuća cveća čisti koncentrat od kog bi moglo nastati bar deset sezona.

Međutim, režiser je mudro radnju rasporedio u taman dovoljnih i neopterećujućih 30-40 minuta po epizodi, da bi je pred sam kraj (verovatno kasno shvativši da u rukama ima veliki hit koji će morati da dobije nastavak) zbrzao u finalu. Stiče se utisak da bi, možda, još tri epizode više zaokružile priču. Umesto toga, na kraju serije ostao je utisak nedorečenosti, i naravno, pitanje – da li će se Vero vratiti i u sledećem ciklusu. Za sada, ona je kategorična u tome da je njen lik rekao sve što je imao, ali mi se iskreno nadamo da nije tako.

U svakom slučaju – ovu „Kuću cveća“ ne smete propustiti.

 

Foto: Promo