Prve kritike ovogodišnjeg, možda i najvećeg bioskopskog hita Venom pokazale su da glavni junak blokbastera nije ono najotrovnije što ga krasi. Trenutne ocene na popularnim stranim sajtovima, među kojima svakako prednjači Rotten Tomatoes, filmu Venom daje prilično lošu ocenu (na pomenutom sajtu svega 32 odsto), ističući da gledaoci imaju pomešana osećanja – film je užasan, ali je Tom Hardy veličanstven.

Venom pojeo Hardija

Ipak, prema prvim ocenama – snažan glavni lik nije bio dovoljan da bi se i film proglasio dobrim

Tako je kritičar portala Variety, jednog od najpriznatijih u svetu filma i televizije, režiju Rubena Fleischera proglasio mediokritetskim učinkom.

“Film je možda malo bolji od Mumije Toma Kruza. Uprkos vizualnim efektima na kojima se nije štedelo, oni nisu doneli ništa novo ili drugačije u odnosu na Spajdermena ili Hulka. Sve je to već viđeno i potpuno bledo i promašeno”, poručio je Fleischer, dodavši da Tom Hardy nikada nije bio od onih glumaca koji će učiniti da se uz njega na velikom platnu osećate prijatno i ravnodušno.

“Ipak, čini se da Hardijev Venom nije toliko dopunio svoju ljudsku polovinu, koliko se glumac pretvorio u vanzemaljca. Na taj način, izgubili smo Hardija u Venomu, iako su u stripu oba junaka podjednako važna”, smatra on.

Ok je biti negativac

Zatim je usledila kritika novinara A.V. Club Jesseija Hassengera koji smatra da je Soni pokušao da nam podari Spajdermena, ali bez – Spajdermena.

“Čini mi se da režiserima nije bilo najjasnije, ili makar da nisu mogli da se pomire sa idejom da glavni junak stripa, ili filma zasnovanog na stripu može biti negativac. Zbog toga su učinili da Venom od prvog trenutka filma bude heroj.”, ocenjuje on, dok kritičar LA Timesa, Justin Chang, tvrdi da su se producenti filma u startu uplašili od originalne ideje, zbog čega ostaje pitanje – zašto su uopšte poželeli da ekranizuju Venoma.

Venom – film za neko drugo vreme

“Ne smatram da je film loš, već da je za njega potreban poseban ugao gledanja. Čini mi se da ovog trenutka svet nije spreman da sagleda pravu vrednost ovog filma. Za par godina on će dizati rejtinge televizijama, jer je ovo jedan od tih filmova sa kasnim paljenjem.

Entertainment Weekly, pak, takođe, smatra da film nije u potpunosti loš, već da jednostavno ničim ne izaziva nikakvu posebnu reakciju. Prema nekima, za bilo koji veliki filmski projekat to je najgora ocena.

Hardi nije komičar

“Premalo Venoma, najveći je problem ovog filma, zahvaljujući čemu se stiče utisak da je ovo još samo jedna Marvelova formula za “mlaćenje lake love”, uveren je njihov novinar. Guardianov Piter Bredšou, međutim, smatra da je ono najbolnije u filmu upravo Tom Hardi, koji jednostavno nije stvoren za komične uloge.

Foto: Promo