Slojeviti likovi, uzbudljiv zaplet, dinamična radnja, sjajna glumačka podela i prestižna nagrada Zlatni globus – najbolja su preporuka za krimi-dramu televizije Showtime “Rej Donovan”, čijih pet (od dosadašnjih šest) sezona možemo da gledamo od 9. novembra radnim danima, oko ponoći, na prvom programu RTS. Za one koji ne pripadaju grupi noćobdija, repriza je sledećeg dana u 14.00 na RTS 2. Pred nama je 60 epizoda, a kada ih RTS “ispuca” za dva i po meseca, možda nam stigne i ovogodišnjih 12.

U Meki za bogate i slavne, Rej Donovan obavlja prljave poslove za poznate i moćne ličnosti Los Anđelesa. U ovoj jednočasovnoj seriji, Lijev Šrajber (nominovan za nagrade Emi i Zlatni globus) tumači glavnu ulogu – čoveka koji može da učini da problemi slavnih sportista i bogatih biznismena nestanu. Sa svoja dva saradnika, nametljivim Izraelcem Avijem, i direktnom i bezosećajnom Lenom, Rej obavlja poslove za moćnu advokatsku firmu koju vode njegov čovek od poverenja i mentor Ezra Gudman, i njegov partner Li Dreksler.

OZLOGLAŠENI TATA MIKI

Donovan može da reši sve, ali ne i probleme svoje porodice – braće Bančija, koga je zlostavljao sveštenik i sada se gotovo ne trezni, i Terija, koji se bavio boksom duže nego što bi trebalo i oboleo je od Parkinsonove bolesti, i duhom njihove mlađe sestre koja je izvršila samoubistvo dok je bila tinejdžerka i sada ih sve proganja. Za Reja, svi njihovi problemi vode do jedne osobe – oca Mikija (igra ga oskarovac Džon Vojt), gangstera irske mafije, koji nikada nije štitio svoju porodicu. U porodici Donovan sve kreće naopako kada se Miki, koji želi novac, novi život i svoje mesto na čelu porodice, posle 20 godina u zatvoru, uputi u Los Anđeles gladan osvete…

PONEŠTO O LIJEVU ŠRAJBERU

Američki filmski i pozorišni glumac Lijev Šrajber rođen je 4. oktobra 1967. u San Francisku. Proslavio se ulogom Kotona Verija u horor serijalu „Vrisak“. Dobitnik je nagrade Toni za ulogu Ričarda Rome u trećoj originalnoj glumačkoj postavi pozorišne predstave “Glengari Glen Ros”. Ostvario je zapažene uloge u filmovima “Iks-Men poreklo: Vulverin” (2009) i “Pod lupom” (2015). Od 2005. do 2016. bio je u vezi sa britansko-australijskom glumicom Naomi Vots, sa kojom ima dvoje dece: Aleksandera i Samjuela.

 

Foto: RTS