Za manje od mesec dana publika će konačno moći da pogleda filmsko-istorijskog spektakla „Kralj Petar Prvi“. Film s potpisom Lazara Ristovskog sniman je više od šest meseci, a govori o podvizima srpske vojske u Velikom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a nastao je prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića.

„Nije ovo bez razloga najiščekivaniji film godine. Slavimo sto godine pobede u ratu. Filmovi na ovu temu su u Srbiji prava retkost i na prste jedne ruke mogu da se nabroje projekti o Prvom svetskog ratu“, kaže Lazar Ristovski.

Film „Kralj Petar Prvi“ produkciono je najveći film snimljen u Srbiji, a u njega je uloženo više od dva miliona evra.

„Ovo je spektakl i jedan vizuelni praznik. Ispoštovan je istorijski okvir, a moj sin i reditelj Petar je uspeo da napravi revoluciju“, objasnio je Ristovski, i dodao: „Naš film je čitanka, bukvar iz koga će se učiti patriotizam, ljubav prema prijateljima. Svaki Srbin mora videti jer se tiče njegovog dede, pradede, kaže Lazar Ristovski.

Reditelj Petar Ristovski je rekao da je snimanje na Krfu za njega bilo potresno suočavanje istorije sa mojom filmskom verzijom.

„Oslobodili smo emociju koja će biti dirljiva. Naši filmski junaci, počev od kralja Petra koga tumači moj otac, pa preko ostalih, bili su nadahnuti autentičnim ambijentima, a ja sam inspirisan njihovom igrom i zalaganjem stotinama statista. Zaista, potresno kolektivno sećanje“ rekao je reditelj Petar Ristovski.

Filmska ekipa, koju je činilo preko 100 glumaca i 7.000 statista, snimala je više od šest meseci, sa ukupno 106 snimajućih dana, od 17. marta, na mnogim autentičnim lokacijama i objektima po čitavoj Srbiji, na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, na Kosmaju, u Sremskim Karlovcima i na Krfu.

Film „Kralj Petar Prvi“ publika će premijerno u istom danu u Beogradu moći da pogleda na tri lokaciju. Trenutno su u prodaji karte za Sava centar i Kombank dvoranu, a narednih dana počinje prodaja i za Sinepleks Ušće.

 

Foto: Promo