Fenomen popularne serije Igra prestola iz HBO produkcije, koja nam se sa finalnom sezonom vraća u aprilu sledeće godine, gotovo deceniju gospodari našim malim ekranima, ali i višemilionskom armijom najstrastvenijih obožavalaca širom sveta.

I dok se pripremamo za poslednje obračune među junacima čuvenog Game of Thrones, fanovi ne gube vreme, pa su, kreativni kakvi jesu, osmislili listu 50 likova iz popularnog serijala i povezali ih sa zemljama današnje Evrope iz kojih bi, prema svojim karakteristikama mogli da potiču.

Ono što nas je prijatno iznenadilo jeste podatak da većina fanova serije smatra da bi jedna od omiljenih junakinja Arja Stark gotovo sigurno danas živela u Srbiji! A evo i zašto.

Arja Stark ima brz i bistar um, dobru koordinaciju pokreta, hrabar je borac i čvrsto je fokusirana na uspeh, odlično barata mačem, baš kao što to, kako smatraju ljubitelji serije Igra Prestola, radi Novak Đoković.

Upravo zbog ovih karakteristika, fanovi tvrde da bi Arja danas zamenila mač za reket, a kako kažu – jedini koji bi joj po odlikama u potpunosti odgovarao jeste Đoković.

Međutim, poručuju oni, to nije jedini razlog zbog kog bi Arja danas živela u našoj zemlji. Još jedan je i taj što je Srbija blisko povezana sa legendama o vampirima, pa bi se Arja uklopila i u taj milje, budući da je u borbi sa protivnicima nemilosrdna poput vampira. Istina – ne pije im krv, ali ih pošteno „procedi“ oštricom svog mača.

Osim Srbije, među zemljama koje bi ugostile državljanstvom junake GOT našle su se i druge zemlje regiona.

Tako bi Bronn u traganju za luksuzom i lagodnim životom završio u Crnoj Gori koju fanovi GOT doživljavaju kao Monako VesterosaJorah Mormont  zbog svoje strasne ljubavi prema Kalisi živeo bi u romantičnoj Sloveniji (jer je, kako oni to vide Ljubljana sinonim za ljubav), Loras Tyrell bi zbog sličnosti sa zemljom u kojoj je proveo detinjstvo i brojnih prirodnih lepota danas bio iz Bugarske, dok bi nama jedan od omiljenih likova Igre PrestolaTheon Greyjoy, zbog svog napaćenog života završio kao – Bosanac.

Veoma je zanimljivo i objašnjenje zbog kog je Davos Seaworth kao jedan od poslednjih poštenih stanovnika mape Igre prestola, prema željama obožavalac završio baš u Makedoniji.

Osim toga što je Makedonija ponosni vlasnik jednog od najstarijih jezera u Evropi, Ohrida, ali i najdublje podvodne pećine na svetu (Vrelo – 77 metara), oni su povezali i Davosove poteškoće sa učenjem čitanja i pisanja, sa činjenicom da je baš u Makedoniji nastala – ćirilica. Zbog svega ovoga, oni smatraju da bi se Davos u Makedoniji osećao kao kod kuće.

Dalje, Barristan Selmy, čovek bez zemlje, nalik je Albancima, kojih je, kako kažu tri puta  više van granica njihove zemlje, nego što ih ima u Albaniji.

Ellaria Sand bi se odlično snašla u Hrvatskoj, zemlji sunca i tople klime, koja joj savršeno odgovara, dok bi Yara Greyjoy dom našla u Mađarskoj – zbog obilja vode i činjenice da je i njena zemlja poput Mađarske dugo bila u ratovima.

I za kraj, pomalo iznenađujuće, Majku Zmajeva, čuvenu Kalisi, zbog žestokog karaktera i činjenice da se uzdiže iz vatre i pepela protiv svih nedaća i neprijatelja, baš kao ugnjetavane žene ove zemlje, fanovi smeštaju upravo u Tursku.

Foto: Promo