Formula E je takmičenje koje trkačka rivalstva donosi na gradske ulice svetskih metropola, kao što su Njujork, Hong Kong, Pariz i Rim. Ali Formula E nije samo serija trka, već predstavlja ultimativnu platformu za testiranje, koju koriste proizvođači automobila u razvoju komercijalnih tehnologija.

Ukupno 14 partnera i 9 proizvođača učestvuje u razvoju Formule E, a stečena iskustva koriste za dizajniranje električnih vozila, koja se svakodnevno koriste na drumovima širom sveta. Iako je takmičenje tek u svojoj petoj godini postojanja, tehnologija takmičenja se stalno menja.

Peta sezona donosi 22 bolida druge generacije, koji će, pre svega, omogućiti vozačima da trku voze u kontinuitetu, odnosno neće morati da menjaju bolid na sredini trke. Vozačima je na raspolaganju 250kW snage koji ubrzavaju bolid od 0 do 100km/h za 2.8 sekundi i mogu razviti maksimalnih 280km/h.

Eurosport će direktno prenositi kompletnu sezonu Formule E, ukupno 13 trka u 12 gradova na četiri kontinenta. Prvo takmičenje u novoj sezoni održaće se u Abu Dabiju, 15. decembra, kvalifikacije su zakazane za 09:00, dok trka počinje u 13:00.

 

Foto: Promo