Hladni i monotoni januarski dani po pravilu su, u susret najvećoj filmskoj smotri na planeti, čuvenom Oskaru, rezervisani za neke malo teže kinematografske priče. Drame – ljubavne, istorijske, ratne, triler, životne… Iako ih obožavamo, ponekad je u zimskom sivilu dobrodošlo malo boje. Upravo te veselije i toplije tonove ovog 16. januara, svečanom premijerom u Sava Centru, a dan kasnije i u svim bioskopima širom zemlje, doneće nam film Taksi Bluz koji kao reditelj potpisuje Miroslav Stamatov.

Taksi Bluz – film koji će zagrejati zimu!

Na novinarskoj pretpremijeri organizovanoj 14. januara u bioskopu Roda Cineplex na Banovom brdu u Beogradu, pošteno smo se nasmejali, ali i uverili da priča o taksisti (Andrija Milošević) koji jedne lude noći proživljava avanturu života, dobija sina (Todor Jovanović), ali i osvaja ženu života (Milena Predić), nije samo komedija, već i višeslojno ostvarenje koje nas kroz akciju, romansu, blage triler momente i teške životne priče bez predaha vodi do zaključka – život je lep.

Taksi bluz je komedija u stilu starih klasika od kojih smo se pomalo odvikli. Ipak, čini se da smo ove zime dobili nekog novog Kengura iliti Mrtav-hladan, film uz koji ćemo se još dugo smejati. Kako i iza ovog filma stoji distributerska kuća Art Vista, kao i iza prošlogodišnjeg mega-hita Južni vetar sigurni smo da će nas Taksi Bluz dobro provozati sledećih meseci.

Komedija u duhu starih klasika

Glavne uloge u uvoj urnebesnoj priči, čiji scenario potpisuju Marko Backović i Marko Jocić, tumače Andrija Milošević, Milena Predić, Todor Jovanović, Aleksandra Tomić, Nikola Đuričko, Sergej Trifunović, Boris Milivojević, Boris Komnenić i Nikola Pejaković. Direktor fotografije je Luka Milićević, scenografi Sanja Bulat i Katarina Plavša, kostimograf Jelena Đorđević, montažer Davor Bosankić, autori muzike Igor Perović i Vladimir Krkljuša. Film su producirale Viktorija film i Klan Production, a producenti su Marko Jocić i Andrija Milošević. Distributer filma je Art Vista. A čime će vas “kupiti” Taksi Bluz?

– Prošle godine Marko Backović, koscenarista filma Taksi Bluz pitao me je da mu pomognem oko nekog scenarija. Ja sam mu predložio da napravimo komediju koja bi mogla da se uklopi u realan budžet, a koja bi, pak, bila komercijalna i dopadljiva gledaocima. Tako je i nastala ideja za ovaj film – otkriva nam koproducent filma Marko Jocić, dodajući da je reč o filmu snimanom za publiku. Budžet filma, kako kaže, iznosi oko 350.000 evra, ali i uz ta, za domaće uslove, skromna ulaganja, nema sumnje u veliki uspeh koji će film imati.

–  Snimanja su uglavnom bila noćna, što je bio najveći izazov. Tu se mladi kolega Todor pokazao kao veliki profesionalac. Pored Andrije, on je bio pokretač na setu. Ulivao nam je veliku pozitivnu energiju, i kada bismo videli da njemu u te sitne sate nije teško da radi, nije bilo ni nama – poručuje Jocić, uveren da je uz filmove Južni vetar i Kralje Petar Prvi, Taksi Bluz jedan od filmova koji vraćaju publiku u bioskope.

Miroslav Stamatov – Taksi Bluz nije samo komedija

Reditelj Miroslav Stamatov, kom je Taksi Bluz na neki način debi, kaže da je ovo za njega bio veliki izazov, budući da je jedan žanrovski kompleksan scenario bilo neophodno obuhvatiti iz svih uglova i spakovati u jednu smislenu celinu.

– Akciona sekvenca potere koja u ovom filmu traje gotovo 10 minuta sa rediteljske strane bila je pravo čudovište od scene. Želeli smo da je uradimo na specifičan način, da to ne bude samo još jedno projurcavanje dva automobila pored statične kamere, već da gledaoca izvedemo iz taksija u kom se odvija veći deo radnje i ponudimo mu malo više uzbuđenja, pa i smeha – objašnjava Stamatov.

Iako je u filmu zabeležila epizodnu ulogu, glumica Sandra Silađev, na neki način obeležila je Taksi Bluz i svojim likom, ali i nesvakidašnjom “epizodom”.

– Tako je, moja uloga bila je mala, ali ubitačna – duhovito nam odgovara Sandra, koja se taksi družini u filmu pridružuje kao histerična trudnica na porođaju.

– Čim sam pročitala scenario rešila sam da prihvatim ulogu, moju prvu u nekom filmu. Tada još nisam ni znala ko čini ostatak ekipe, ali kada plačeš od smeha dok čitaš scenario, tada je jasno da je to film koji se ne odbija. Atmosfera je bila fenomenalna, tri noći smo se valjali od smeha. Bilo je to nezaboravno iskustvo i drago mi je da je baš Taksi Bluz bio moje prvo filmsko iskustvo – iskrena je Sandra.

Na snimanju, kao i na velikom platnu – smeh do suza!

Glumica Milena Predić, pak, dočaraće nam Tanju, devojku koju muči druga vrsta problema. Pre svega, ljubav prema liku koji u filmu tumači Andrija Milošević, ali i brojne druge bubice devojke u predklimakteričnoj fazi.

 

– Najveći zadatak za mene bio je da stišam sopstvenu histeriju, pošto sam po prirodi dinamična i brza, a sada je taj temperament trebalo prilagoditi komediji i liku koji mi je blizak, ali dosta mirniji po temperamentu. Drago mi je da je Tanja u filmu doživela neki vid tranzicije. Što se zaljubila, pa je otkrila ko je zapravo momak koji joj se dopao, i pronašla ono što traži. Takođe, i ona je imala neku svoju akcionu sekvencu u svemu tome, bila je i akciona heroina. To su neki detalji koji su veoma važni i za glumca, jer on kroz njih sazreva i napreduje – smatra Milena, koja ne krije oduševljenje utiscima sa snimanja.

Najmlađi član ekipe Todor Jovanović kaže nam da je uživao radeći sa ekipom filma Taksi Bluz.

– Nisu mi nimalo bila naporna noćna snimanja. Andreja i Milena su pazili na mene i zabavljali me. Bilo nam je sjajno. Uz takvu ekipu nisam mogao da se uspavam – kaže mladi Todor koji šarmom razoružava i pred kamerama i uživo. Najdraža scena bila mu je upravo scena porođaja lika Sandre Silađev.

Goca Droca – delikatan cvetak Taksi Bluza!

Još jedan “kec u rukavu” Taksi Bluza bio je i lik glumca Aleksandra Jovanovića Goca Droca.

– Meni je ovo drugi put da sarađujem sa rediteljem filma. Prvi put je, takođe, bilo veoma zanimljivo. Igrao sam jednoroga u jednoj reklami. Imao sam rog na glavi i go sam trčao po nekoj poljani. Tako da je ovo bio logičan sled događaja (smeh). Zabavljali smo se ludo, mada sam morao i da se pomučim, budući da sam morao ceo da se depiliram, hodam u štiklama i da se šminkam. Pogotovo je bilo nezgodno u prevozu, jer bi mi ljudi kad me vide tako bez ijedne dlake na telu ustajali, jer su mislili da se vraćam sa hemoterapije – opisjuje svoje iskustvo tokom snimanja Taksi Bluza glumac koji je podario lik i delo Goci Droci.

Svečana premijera filma “Taksi bluz” reditelja Miroslava Stamatova, održaće se u sredu, 16. januara 2019. u 20 sati u Sava Centru.

Film će iste večeri biti premijerno prikazan i u bioskopu Cineplexx Ušće u terminu od 21sat, a od 17. januara  film će se naći na repertoaru bioskopa širom zemlje.

Ulaznice za premijeru u Sava Centru mogu se kupiti na blagajni Sava Centra, kao i svim prodajnim mestima Eventima.

 

Foto Promo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *