Hvaljen od Njujork tajmsa kao “neverovatan dar svima onima koji veruju da još nije dostignuta granica ljudskih sposobnosti, film “Slobodno penjanje”,  nominovan za Oskara i dobitnik nagrade Bafta, doživeće svetsku premijeru 3. marta, bez reklama, na kanalu National Geographic u 20:55, svega nekoliko sati nakon premijere u SAD.

Slobodno penjanje – 3. marta na Nacionalnoj Geografiji

Od nagrađivane snimateljke Elizabet Čai Vaserhalji i svetski poznatog fotografa i planinara Džimija Čina, reditelja filma “Meru”, nominovanog za Oskara, dolazi film “Slobodno penjanje”, neverovatan i intiman portret slobodnog penjača Honolda. On se priprema da ostvari svoj san: da se popne uz ivicu najpoznatije stene na svetu… 975 m visokog El Kapitana u Nacionalnom parku Josemiti. Honold će se penjati u “free solo” stilu – bez konopca.

Slobodno penjanje je triler koji će vas držati na ivici sedišta. To je inspirativna priča o sportisti koji ispituje mogućnosti svog tela i uma, na putovanju da postigne nemoguće i priča koja otkriva lične žrtve koje podnose oni koji teže savršenstvu. Dok alpinista počinje svoje pripreme, samopouzdanje koje je gradio decenijama polako počinje da opada, jer Honold pronalazi ljubav, što ugrožava njegovu usredsređenost i donosi povrede i nove uspone . Vaserhalji i Čin prelepo ovekovečuju trenutke Honoldove ljudskosti, kao i neverovatan poduhvat penjanja, sa neverovatnom veštinom snimanja. Rezultat svega je pobeda ljudskog duha.

Jedan od najboljih dokumentaraca u 2018!

Film ima najveću zaradu za dokumentarac u 2018. u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan je od 20 najboljih dokumentaraca u Americi i Australiji. Nagrađivan je sa 3 nagrade američkih filmskih kritičara, tri nagrade Filmsko oko, nagradama za najbolji dokumentarac od Udruženja američkih filmskih urednika kao i nagrade za najbolji dokumentarac od Udruženja američkih producenata i Udruženja američkih reditelja, ali i mnogim drugim nagradama iz filmske industrije.

“Kada smo pravili ovaj film, nismo mogli ni da zamislimo kakav odgovor ćemo dobiti.“, kažu reditelji Vaserhalji i Čin. “Iako većina nas ne bi ni sanjala o slobodnom penjanju na 914 m, Aleksova priča o hrabrosti, posvećenosti i odlučnosti veoma je humana i sa njom se čovek lako poistoveti. Drago nam je što radimo sa kanalom National Geographic i kompanijom Fox Home Entertainment, i presrećni smo što će Aleksova priča nastaviti da nadahnjuje ljude da sanjaju velike snove.”

Entertainment Weekly proglasio ga je jednim od deset najboljih filmova godine i hvaljen je od strane kritičara po celom svetu kao “jedan od najprimamljivijih dokumentaraca godine”, ”neverovatan” i “vizuelno zapanjujuć”.

“Ne samo što je inspirativna poruka o upornosti i odlučnosti, Slobodno penjanje je i neverovatno snimateljsko ostvarenje, koje prikazuje lepotu i veličanstvenost naših nacionalnih parkova”, kaže Bernstajn. “Film služi kao moćni podsetnik na to da svi imamo obavezu da čuvamo prirodu koja nas okružuje.”

Film Slobodno penjanje prvi put je emitovan na Filmskom festivalu u Teljurajdu, potom je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, gde je odlično prihvaćen i emitovan je na više od 30 filmskih festivala u svetu, uključujući i Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu, Filmski festival u Adelejdu, Filmski festival Mil Velija, Festival dokumentarnog filma u Njujorku i filmski festival Savane.

 

Foto Promo