Connect with us

Arhiva

Film dana: Beži, dečko, beži (RTS 2, 22.50)

Neverovatna istinita priča o hrabrosti i saosećanju koja prati devetogodišnjeg Poljaka, odbeglog iz varšavskog geta koji, uz pomoć dobrote drugih ljudi, pokušava da preživi nacističku okupaciju i sačuva svoju jevrejsku veru. (Lauf Junge Lauf, 2013) Kada na zahtev svog oca pobegne iz varšavskog geta, devetogodišnji Srulik odlazi u šumu. Tamo nauči da se krije od […]

Published

on

Neverovatna istinita priča o hrabrosti i saosećanju koja prati devetogodišnjeg Poljaka, odbeglog iz varšavskog geta koji, uz pomoć dobrote drugih ljudi, pokušava da preživi nacističku okupaciju i sačuva svoju jevrejsku veru. (Lauf Junge Lauf, 2013)

Kada na zahtev svog oca pobegne iz varšavskog geta, devetogodišnji Srulik odlazi u šumu. Tamo nauči da se krije od SS trupa i pronalazi hranu, sve dok ga usamljenost i oštra zima ne prisile da se vrati u civilizaciju.

Kad ga u svoje domaćinstvo primi dobroćudna žena jednog farmera, on dobija krov nad glavom i novi identitet. Predstavljajući se kao Jurek, hrišćansko ratno siroče, ovaj neustrašivi dečak putuje od sela do sela, radeći kao pomoćnik na farmi, pod stalnom opasnošću od progona.

Neki ljudi će mu pomoći da preživi, a neki će želeti da ga izdaju. I baš kad nam se učini da su njegova sećanja iz detinjstva i identitet zauvek izgubljeni, Jurekovo mučno putovanje kulminira moćnim raspletom događaja.

Uloge: Andrej Tkac, Kamil Tkac, Elizabet Duda, Itaj Tiran…

Režija: Pepe Dankvar


Continue Reading
Advertisement