Connect with us

TV

OKRUŽEN MRTVIMA – Posle tragičnog zatišja stiže nam finalna OLUJA!

Da li ste spremni za veliko finale jedne od najgledanijih planetarnih postapokaliptičnih serija svih vremena. Naravno, reč je o serija Okružen mrtvima čiju devetu sezonu gledamo na kanalu FOX, ponedeljkom od 22.00. Pretposlednju, petnaestu epizodu pamtićemo kao verovatno najšokantniju, ali i najkrvoločniju od početka emitovanja ovog TV hita. U krvavom piru predvodnice Šaptača, nemilosrdne Alfe, […]

Published

on

Da li ste spremni za veliko finale jedne od najgledanijih planetarnih postapokaliptičnih serija svih vremena. Naravno, reč je o serija Okružen mrtvima čiju devetu sezonu gledamo na kanalu FOX, ponedeljkom od 22.00. Pretposlednju, petnaestu epizodu pamtićemo kao verovatno najšokantniju, ali i najkrvoločniju od početka emitovanja ovog TV hita. U krvavom piru predvodnice Šaptača, nemilosrdne Alfe, u jednoj noći ostali smo bez čak deset likova. Tim činom Alfa je povukla granicu između dva kraljevstva poručivši našim junacima da njihova dva sveta dele nepremostive razlike. U ekskluzivnom razgovoru za FILM i TV portal, glumac Set Džilijam, koji nam je u seriji dočarao lik prepodobnog sveštenika Gabriela Stoksa i izvršna porducentkinja Okružen mrtvima Deniz Hat, otkrivaju nam kako je protekao emotivni rastanak od likova koji su nas napustili, ali i šta nam donosi Oluja. Veliko finale devete sezone Okružen Mrtvima.

Oproštaji su najteži

– Nije bilo lako. Svaki odlazak je težak, a naročito kada seriju napusti toliki broj ljudi. Ipak, čini mi se da je meni bilo za trunku lakše nego ostalim kolegama, jer u radu nisam bio oslonjen na komunikaciju sa velikim brojem ljudi. S te strane sam bio emotivno pošteđen, ali otugovao sam za njima, kao i svi – poručuje Set ne krijući oduševljenje hrabrošću odluke producenata da isprate strip Roberta Kirkmana čak i u detaljima koji, možda, ne idu uz dlaku gledaocima.

– Bilo je veoma napeto. Ovako nešto nikada nismo uradili u jednom dahu. Može se reći da je ovo bila jedna od epskih scena Okružen mrtvima – otkriva nam detalje sa Alfinog krvavog pira Deniz Hat u čijim je rukama delom bila sudbina svih junaka tokom potresne epizode.

– Nije bilo nimalo jednostavno snimiti ovaj uvod u veliko finale. Morali smo voditi računa o svakom detalju, bilo je tu mnogo procedura koje smo morali ispoštovati. Ipak, kada je sve konačno bilo gotovo, usledio je najemotivniji deo – oproštaj od kolega koji su sa nama bili sve ovo vreme. Okupili smo se i na neki način odali poštu njihovim likovima. Razgovarali smo o seriji, njihovim utiscima i iskustvima sa snimanja. Sve je bilo nabijeno snažnim emocijama. Bio je to moćan i veoma važan trenutak u istoriji Okružen mrtvima.

Zid mrtvih

Kako saznajemo, jedan od najvećih izazova bila je i najbrutalnija scena u seriji – kreiranje Alfinog graničnog zida. Kao što sada znamo, on je ukrašen glavama poginulih junaka Kraljevstva.

https://www.youtube.com/watch?v=OWFnj7lxrgk

– Iako je reč o sceni koju nije nimalo lako podneti ni odgledati, znali smo otpočetka da nećemo ustuknuti pred njom. Taj deo stripa bilo je neophodno preneti na mali ekran jer je to na neki način vrhunac kontakta preživelih i Šaptača. Ono što nam je, međutim, zadalo malo muke, jeste odluka čije će se glave pronaći na tim štapovima – poručuje Hat, i dodaje da su ove finalne epizode i u vizuelnom pogledu bile pravi profesionalni zadatak za nju i kolege.

Koristile su se brojne tehnike kako bi se postigla verodostojnost svih likova, i živih, i mrtvih i onih koji su se našli na granici između ova dva sveta – smatra producentkinja, dok Džilijan dodaje da mu se kod Okružen mrtvima uvek dopadalo to što je svaki Hodač (čitaj zombi) imao svoj autentičan izgled.

– To nije samo armija istih likova. Svako od njih nosi različitu masku, odeću, šminku, ranu, mimiku, gestikulaciju. I u tome je veličina ove serije. Zbog toga i dalje osećam strah kada se susrećem sa njima, pogotovo kada su u gomili. Tada zaista deluju strašno – smatra glumac priznajući da nije veliki ljubitelj horora i da nema želudac za strah.

Šaptači – najveći kreativni izazov devete sezone

Sa druge strane Deniz takve scene i pitanje straha od zombija posmatra sa umetničke strane.

– Veliki je izazov napraviti armiju od stotinu ili dve stotine Hodača. To je pravi zadatak za produkciju, baš zbog ovoga što je istakao Set. Zaista se trudimo da svakome od njih dajemo posebnu ličnost. I na glumcima koji ih dočaravaju je veliki izazov da svakog ponaosob predstave onako kako smo ih zamislili. Iako hodaju u gomili, svako od njih je svet za sebe – objašnjava producentkinja, i poručuje da je taj zadatak nekada bio mnogo teži.

– Prošlo je neko vreme, i danas svi statisti koji se prijavljuju na kastinge već otprilike znaju kako izgleda serija i koja će biti njihova uloga. Nekada smo mnogo vremena morali da provodimo u objašnjavanju kako bi Hodači trebalo da se kreću i koja je njihova uloga u seriji. U ovoj sezoni, međutim, novi izazov bili su Šaptači. a velikim uzbuđenjem radila sam na tome kako da 15 ljudi  pod „kožama“ sablasno šapuću uklopimo u rulju od 100 zombija od čije su ljudskosti ostali samo instinkti i kosti. Taj momenat da ne znate ko vam dolazi u susret – Hodač ili Šaptač, i to da ne znate sa čime, odnosno sa kim, i kojim oružjem i snagom ćete morati da se borite za mene je bio najvažniji trenutak devete sezone.

Poslednja epizoda devete sezone pod nazivom Oluja koja je na programu 1. aprila od 22.00 na FOX primoraće naše junake na brzinsku reorganizaciju, ne bi li sprečila, baš kao što i ime epizode kaže, strahovito „nevreme“ koje im se sprema. Neprijatelj vreba i spolja  iznutra. Naši junaci, načeti bolom koje im je donela petnaesta epizoda, mogu mu se suprotastaviti samo ujedinjeni. Hoće li u tome uspeti?

Foto Promo, AMC, IMDb

Continue Reading
Advertisement