Connect with us

FILM

SAJAM NAUKE (Nacionalna Geografija) na BELDOCS 2019!

Na samom kraju ovogodišnjeg BelDocs festivala, biće ekskluzivno prikazan i  National Geographic dokumentarac „Sajam nauke“. Ulaz na projekciju koja će se održati u sredu, 15.5. u 14:00 u Kolarcu, biće besplatan. „Sajam nauke” ocenjen od strane kritičara kao „neizmerno simpatičan“, „briljantan i čudan“ i „oda mladim naučnicima od kojih zavisi naša budućnosti“. Dobitnik je nagrade […]

Published

on

Na samom kraju ovogodišnjeg BelDocs festivala, biće ekskluzivno prikazan i  National Geographic dokumentarac „Sajam nauke“. Ulaz na projekciju koja će se održati u sredu, 15.5. u 14:00 u Kolarcu, biće besplatan.

„Sajam nauke” ocenjen od strane kritičara kao „neizmerno simpatičan“, „briljantan i čudan“ i „oda mladim naučnicima od kojih zavisi naša budućnosti“. Dobitnik je nagrade publike na Sundance i South by South West festivalima. “Sajam nauke” koji je snimljen u produkciji National Geographic-a prati devet učenika srednjih škola iz celog sveta i njihovo rivalstvo, neuspjehe i, naravno, hormone – sve tokom priprema za takmičenje na Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva. Na jednom mestu se suočava 1700 najpametnijih tinejdžera iz 78 različitih zemalja, a samo će jedan biti proglašen za najboljeg na sajmu. Film koji su kreirali režiseri Kristina Kostantini i Daren Foster, nagrađeni DuPont nagradom i nominovani za Emmi, nudi pogled na pobede, poraze i motivaciju neverovatne grupe mladih muškaraca i žena, koji su na putu da promene svoje živote i svet kroz nauku.

SAJAM NAUKE je Kristinin prvi film i druga saradnja sa Darenom. Dvojac je ranije učestvovao u projektu „Smrt od strane Fentanila“, o opijatu koji je izazvao najgoru epidemiju zavisnosti u istoriji SAD. Film je osvojio DuPont nagradu za 2017. godinu.

Dugo pre nego što je postala istraživački novinar, Kristina je bila štreberka i to na sajmu nauke. Kao ne baš prilagođena srednjoškolka iz Viskonsina, na Međunarodnom sajmu nauke je pronašla srodne duše. Dokumentarni film SAJAM NAUKE je ljubavno pismo tom svetu koji joj je pružao podršku tokom mračnih godina srednje škole. U prvoj godini zauzela je četvrto mesto i to je zauvek promenilo njen život.

Nakon što je pohađala Jejl univerzitet, izveštavala je i producirala za New Haven Independent, The Huffington Post, ABC News, Univision i Fusion. Njen prvi TV dokumentarac, koji je se bavio seks trafikingom u Meksiku, bio je nominovan za dva Emmija, a njeno izveštavanje o imigraciji osvojilo je nagrade GLAAD-a i Nacionalne asocijacije latino novinara.

Sada živi u Los Anđelesu sa svojim suprugom, Alfijem i psom po imenu Herijet.

SAJAM NAUKE – prvo delo Darena Fostera

Upravo ovo delo je Darenov prvi film i druga saradnja sa Kristinom. Dvojac je ranije učestvovao u projektu „Smrt od strane Fentanila“, o opijatu koji je izazvao najgoru epidemiju zavisnosti u istoriji SAD. Film je osvojio duPont nagradu za 2017. godinu. Projekat je bio deo Darenovog praćenja krize opijata, koja je počela njegovom revolucionarnom istragom „OxyContin Express„, koja je dobila nagradu Pibodi 2009, nagradu Televizijske akademije i nominaciju za Emmi.

Ostali nedavni Darenovi projekti uključuju „Chasing El Chapo„, kratki dokumentarni film o lovu na El Chapoa Guzmana; „Borderland“, hvaljenu dokumentarnu seriju koju je radio za kanal Al-Jazeera America, u kojoj šest običnih Amerikanaca različitih političkih uvjerenja putuje preko Meksika i SAD-a i „Inside: Secret America„, istraživačku seriju koju je producirao za National Geographic.

Continue Reading
Advertisement