Connect with us

TV

Black Mirror (peta sezona)- Od seksa avatara do holograma Majli Sajrus!

Published

on

Na koji način će moderna tehnologija izmeniti seks, međuljudske odnose, promeniti to kako doživljavamo naše idole, ali i nas same. Peta sezona Netflixovog serijala Black Mirror bez mnogo premišljanja daje svoj odgovor na ovo pitanje.

Poslednji nastavak tehno-paranoja serijala koji je kreirao Čarli Bruker i potpisao kao scenarista i producent sa koleginicom Anabel Džons vratio je na talon neke stare teme kojima se serija bavila u prethodnim epizodama i ponovo nas naveo na razmišljanje na koji način su informacije i tehnologija izmenili našu stvarnost.

https://www.youtube.com/watch?v=ssr40U3-do0

Počevši sa neobičnom strastvenom vezom koju u virtualnoj realnosti razvijaju dva prijatelja sa koledža koji se susreću posle nekoliko godina pauze i započinju druženje preko svojih avatara u igrici koje se redovno završava žestokim seksom (iako u stvarnosti ne gaje nikakva osećanja jedan prema drugom), preko taksiste opsednutog likom tvorca aplikacije zbog koje je izgubio ženu jer je u odsudnom trenutku skrenuo pogled sa volana da bi pogledao upravo pristiglo obaveštenje, do tužne sudbine super zvezde (Majli Sajrus) čijim je stvarnim životom zagospodarila njena tetka da bi je bacila u komu i poslužila se njenim mozgom za stvaranje još savršenije hologram Majli Sajrus, Black Mirror je i ovog puta sa samo tri epizode objasnio u kom pravcu ide naš svet.

https://www.youtube.com/watch?v=2bVik34nWws&t=14s

Strast među avatarima, smrt zbog društvenih mreža i hologramske super zvezde. Koliko god zastrašujuće delovalo, ta naizgled mračna budućnost već je postala naša sadašnjost.

„Iako su mnogi komentarisali kako smo se u petoj sezoni bavili uticajem tehnologije i interneta na menjanje naše društvene stvarnosti i nekih osnovnih odnosa, novim epizodama, u stvari, želeli smo da pokažemo koliko smo postali usamljeni u gomili. Smatram da smo davno prošli tu tačku u kojoj virtualna stvarnost guta ovu pravu. U tom trenutku još je bilo neke nade. Svedoci smo nove faze u kojoj je taj proces dovršen, a nama gospodare nezdravi odnosi bez kojih ne možemo da živimo. Osećaj sreće zbog stvari koje ne postoje. To je tema pete sezone Black Mirrora“, poručuje Bruker, dodajući da više nije bitno ono što jesmo, već ono što bi trebalo da budemo u očima drugih.

„Nekada je za to bilo potrebno mnogo rada i usavršavanja, danas su dovoljna dva, tri filtera. Živimo fantazije i srećni smo sa njima“, zaključuje on.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement