Emisija dana: Iznad senke i sna – Stefan Nemanja (RTV1, 20.05)

Prvi srpski vladar Stefan Nemanja svojom je voljom zamenio žezlo mantijom, mač molitvom, a svojoj pastvi ostavio zavet da je ono što posle nas ostaje, samo ono što pokoljenja mogu da slede.

Posle više vekova, rodonačelniku srpske države i utemeljitelju srpske pravoslavne crkve, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov napraviće spomenik, koji će stajati na Savskom trgu u Beogradu.

Do ateljea čuvenog vajara ekipa RTV Vojvodine došle preko Crvenog trga, pored Kremlja, uz reku do Hrama Hrista spasitelja, prateći tragove četiri generacije vajara iz porodice Rukavišnjikov.

Ispred nacionalne biblioteke – Dostojevski, a u parku ispred Muzeja savremene umetnosti oblikovan rukom ovog umetnika Šolohov večno plovi.

U dvorištu njegovog ateljea na Arbatu, u srcu Moskve, ležerno opušten na klupi, duboko zamišljen dočekao nas je Puškin. A u samom ateljeu čitav svet, mnogo dimenzija, tkan generacijama, koji ogoljava dušu i predstavlja nam čoveka i umetnika.

Statua srpskog vladara, zahvaljujući sistemu ogledala i svetlosti u osnovi postamenta nad otvorom ispod skulpture, smeštena je u prostor s utiskom beskraja, u trenutak kao večnost ili bezvremeni tren. Do kreja ove i tokom naredne godine, u vreme obeležavanja osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve i 100 godina njenog ujedinjenja, stići će na svoje odredište, na Savski trg u Beogradu.