Film dana: Smrt joj lepo stoji (Diva, 21.00)

Priča o umišljenoj glumici, udatoj za plastičnog hirurga i autorki knjiga o lepoti, koje obe pokušavaju da dobiju večnu mladost, ali planove će im pokvariti neke neprijatne nuspojave. Film je dobitnik nagrade Oskar 1993. godine. Iste godine je osvojio i BAFTA nagradu i imao nominaciju za Zlatni globus.

Samoživa glumica Medlin (Meril Strip) svojoj najboljoj drugarici Helen (Goldi Hon) ukrade još jednog potencijalnog verenika, ovog put plastičnog hirurga Ernesta (Brus Vilis).  Depresivna i besna Helen doživi nervni slom i završi u bolnici za psihički obolele te nabaci barem trostruku težinu od one koju je ranije imala. Kada se Helen i Medlin sretnu nakon mnogo godina, Medlin je šokirana kako Helen dobro izgleda – vitkije i glamuroznije nego ikada ranije. Bojeći se da će Helen pokušati da osvoji svog nesuđenog verenika, Medlin potraži natprirodne usluge od nju ejdž mistika (Izabella Roselini), koja joj daje eliksir čija uputstva za korišćenje moraju strogo da se poštuju, u suprotnom…

“Smrt joj lepo stoji” jedna je od onih komedija koju može da se gleda nebrojeno puta. Nakon dvadeset godina, javnost i kritičari jednoglasno su spremni da prihvate film kao zapostavljeni klasik koji nam svakim novim gledanjem daje do znanja koliko je vrhunski osmišljen i realizovan. Zasluge pripadaju jednako reditelju Robertu Zemekisu, koji je u 80-tima i 90-tima dosegao zenit filmovima poput serijala “Povratak u budućnost” , “Lova na zeleni dijamant”, “Forest Gamp”…, ali i perfektno izabranim glumcima: Meril Strip, Goldi Hon te Brusu Villsu, koji se pojavio za to vreme u netipičnoj ulozi mekušca koji samo želi da živi život koji ima, dok žene koje ga okružuju, odlične Meril Strip i Goldi Hon, traže večni život. Inteligentno napisani dijalozi, prvoklasna gluma, te večna tema o ljudskoj potrebi za savršenim izgledom i beskonačnim životom postavljena je u okvir zabavne i duhovite crne komedije.