Connect with us

TV

STAR TREK: NEXT GENERATION Ono kad pogledaš omiljenu seriju iz detinjstva – I UMREŠ OD STIDA!

Published

on

Stotinu svetlosnih godina kasnije, u nedostatku novih serija koje bi nam privukle pažnju da ih „progutamo“ za dan, dva ili tri, odlučili smo se na jedan genijalan, pomalo lud i veoma hrabar poduhvat. Da odgledamo ispočetka kultnu saj-faj seriju Star trek: Next Generation. Ovo je tek početak našeg međuzvezdanog putovanja kroz razne serijale čuvene franšize, a evo do kojih su nas zaključaka dovele prve epizode…

Pobogu! Kada je ovo snimano?

Star Trek: Next Generation sniman je u sedam nastavaka od 1987. do 1994. godine. Kako smo mi tek zagrebali ovo epsko putovanje (za sada smo pogledali prvu sezonu) našim iznenađenjima nije bilo kraja. Priznajemo, pogrešili smo. Valjda se zbog toga i savetuje – nikad se ne vraćaj starim i lepim uspomenama, mogao bi otkriti sve njihove manje. Prvih nekoliko epizoda ovog Star Trek serijala po svim (i tadašnjim i današnjim merilima) više bi se moglo svrstati u kategoriju „Najgore parodije svih vremena“. Ima tu magije, daleko od toga da je serija kompletan treš, ali u svakom slučaju – ne one po kojoj je pamtimo. Ipak, kapetan Pikard, Data, Rajker i mnogi drugi legendarni likovi greju srca i bude leptiriće uprkos užasnim dijalozima, još gorim temama i specijalnim efektima. Ukratko – mladost, ludost, sve se prašta…

Šta je sa kostimima?

Ono što je za nas bilo veliko iznenađenje jesu kostimi po kojima se ova TV serija, a kasnije i filmski serijal pamte. Nismo ni bili svesni koliku revoluciju su oni tokom vremena preživeli, uključujući čak i momenat sa kojim smo se sada prvi put susreli, a to je da su na početku serijala i muškarci nosili kostime čiji je donji deo činila suknjica. Na stranu to što su bili loše skrojeni, komunikatori poput kineskih igračaka, a fejzeri pozajmlljeni od kasirki iz Maksija kada su Eneterprajzom kroz vremeplov zalutali u Srbiju 2019. godine, posada čuvenog svemirskog broda zaista je izgledala jeftino za sve pare. Ipak, i takvi postali su deo legende koja živi i danas. Bilo bi zanimljivo upitati Patrika Stjuarta (Žan Luk Pikard) šta misli o ovim zlatnim počecima.

Uvek društveno angažovani!

Ko bi rekao da je današnje epsko putovanje jedne od dve najpopularnijih svemirskih priča svih vremena (ili si u taboru Ratova zvezda ili strastveno pratiš Zvezdane staze) počelo epizodom od čije radnje gore obrazi od stida. Susret sa intrigatnim super-inteligentnim oblikom života zvanim Kju donosi nam neverovatno naivnu priču o preispitivanju postojanja ljudske civilizacije, našim etičkim principima uz pitanje – zašto uopšte zaslužujemo da živimo. Zanimljivo je da su Zvezdane staze kao i većina serija tog vremena imale potrebu da ne budu obične serije, spektakl na malom ekranu, već je postojalo pravilo da iza svake epizode stoji neka poruka. Od Hi-Mena do Beverli Hilsa to je princip koji se bez greške ponavllja, a o kom se u današnjim serijalima više i ne razmišlja.

Ipak, mi dogurasmo do kraja prve sezone

Koliko god bilo bolno gledati unutrašnjost Enterprajza čiji su spojevi lepljeni duplofanom, a moćni kompjuteri kontrolnog mosta blicaju poput Nove godinu u Bloku 70 na Novom Beogradu, Zvezdane staze su serija koja je obeležila jednu epohu naučne faantastike. Pogotovo kada je reč o serijalu Next generation. Bio je to početak jednog predivnog putovanja koji je uveselio mnoga detinjstva i stvorio neke buduće generacije odvažnih putnika svemirom. Zbog toga nastavljamo naše odvažno putovanje Enterprajzom ka 1994. nadajući se da ćemo uskoro doploviti do Zvezdanih staza kojih se mi sećamo.

Continue Reading
Advertisement