Da li ste znali da u telu odrasle osobe ima približno 250 grama soli? Ili, da od ugljenika koji je u nama može da se napravi devet hiljada grafitnih olovaka? Hemija nije samo za “štrebere”, hemija je svuda oko nas! .I u nama, naravno! Lako ćete je uočiti ako kašičicu sode bikarbone prelijete sa malo […]
Da li ste znali da u telu odrasle osobe ima približno 250 grama soli?
Ili, da od ugljenika koji je u nama može da se napravi devet hiljada grafitnih
olovaka? Hemija nije samo za “štrebere”, hemija je svuda oko nas! .I u nama, naravno!
Lako ćete je uočiti ako
kašičicu sode bikarbone prelijete sa malo limunovog soka…. Kada prođete pored
ograde od gvožđa koju je načeo zub vremena…. Dok se grejete pored vatrice… ili
na toj vatrici pripremate hranu.
Hemija je i u hrani koju
jedemo, vazduhu koji udišemo. Učenje, maštanje, disanje, nastajanje
emocija… možda nije tako očigledno, ali i ovi procesi počivaju na hemiji.
Varenje je reakcija između hrane, i želudačne kiseline i enzima, do
jednostavnih molekula koje naše telo može da apsorbuje i koristi.
U serijalu Redakcije naučnog programa “Hemija za svakoga” upoznaćete zanimljivo lice ove nauke. U kratkim epizodama, kroz oglede u hemijskoj laboratoriji i igrane scene, govorimo o pojmovima koji su deo naše svakodnevice ali pripadaju i hemiji kao nauci.