TV

Kako je “Igra sudbine” postala TV fenomen

“Igra sudbine” je jedina serija koja je posle “Kasandre” uspela da zaludi gledaoce

Published

on

Više od dva miliona gledalaca – od prve epizode! Godinu i po dana ubedljivo najveći rejtinzi, koji nisu padali ni tokom leta. Nekoliko desetina fan klubova sa više od 100.000 vatrenih obožavalaca. Junaci serije koji su preko noći postali zvezde čija popularnost može da se meri sa najvećim estradnim imenima. Stampedo obožavalaca na svakom koraku gde god da se pojave. Peticije da se “oživi” Ada Kanački, nakon što je ubijena na kraju prve sezone. Javno upućene pretnje scenaristi Žarku Jokanoviću, ako ne vaskrsne njihovu mezimicu… Sve ovo govori u prilog tome da “Igra sudbine” nije samo najpopularnija domaća serija, nego da je postala TV fenomen. A ovo nije česta pojava na malom ekranu.

Domaće serije su po nepisanom pravilu uvek bile najgledaniji televizijski program u Srbiji. Još od kultnih crno-belih serija “Pozorište u kući”, “Otpisani” i “Kamiondžije”, gledaoci su najradije gledali TV živote naših ljudi. Taj trend tokom osamdesetih do polovine devedesetih godina održale su porodične sage Siniše Pavića. “Bolji život” je bio neprikosnoven, kada je reč o popularnosti, ne samo u Srbiji, nego i u čitavoj staroj Jugoslaviji.

Kasandra  – Ada Kanački pre Ade Kanački

A onda su došle devedesete i Pavić je u latinoameričkim telenovelama dobio žestoku konkurenciju. Meksičke telenovele “I bogati plaču” i “Divlja ruža” probile su led, zatim se pojavila “Kasandra”. Prvi TV fenomen na brdovitom Balkanu. Ova venecuelska telenovela bila je ubedljivo najpopularnija serija te 1997. godine u SR Jugoslaviji. Da se tada merila gledanost, njen rejting, verovatno, ne bi mogao da obori ni prenos Titove sahrane. Takva popularnost nije bila merljiva ni sa histerijom koju je svojevremeno izazivala grupa “Bitlsi”.

“Kasandra” je vešto naučila i podučila Srbe da bez greške govore španski jezik. A o njoj se neizostavno pričalo na svakom ćošku. I na poslu i u školi, i na veseljima i na sahranama. Gledaoci su bili toliko opčinjeni telenovelom da su mešali fikciju i stvarnost. Meštani jednog sela su Ignasiju posle smrti napravili spomen natpis. Kada je Kasandra završila iza rešetaka, na stotine pisama upućeno je iz Srbije u Venecuelu. Gledaoci su pisali tamošnjim vlastima da Kasandra nije ubila Ignasija i da je nevina. Bio je to pravi TV opijum.

“Koraima Tores posetila je 1997. godine SR Jugoslaviju, u kojoj je bila dočekana kao kraljica”

Posle Kasandre izređalo se na desetine junakinja latinoameričkih telenovela. Samo je “Esmeralda” mogla da se pohvali da je bila gledanija od Dnevnika 2. I za njenu sudbinu strahovali su gledaoci, više nego za svoju tokom NATO bombardovanja. A urednik filmskog programa TV Pink Robert Nemeček kasnije se hvalio da je “Esmeralda” ubedljivo najgledanija serija emitovana u Srbiji. Iako je u početku bio strastveni protivnik telenovela.

Uspon domaćih telenovela

A onda smo zakoračili u 21. vek. Pavić je i dalje pisao, serije su mu bile gledane. Doduše, nikada više nije ponovio uspeh “Boljeg života”. Pojavila se i konkurencija. Serije “Selo gori, a baba se češlja” i “Moj rođak sa sela” obeležile su prvu deceniju novog milenijuma na televiziji. Piplmetri su parali oblake tokom prikazivanja ove dve seoske sage. U igru je zatim ušao Zdravko Šotra. Njegovi prethodnici nisu uspeli da sa domaćim telenovelama “Jelena” i “Ljubav i mržnja” nametnu gledaocima ovaj žanr. Ali zato on jeste.

“Ranjeni orao”, lako štivo često osporavane srpske književnice Mir Jam, bila je prva srpska telenovela koja je napravila dar mar. Poslednja epizoda ove melodrame ostvarila je najveći rejting od kada se u Srbiji meri gledanost. Sloboda Mićalović kao Anđelka postala je najvoljenija domaća glumica. A onda su počele da se nižu i druge telenovele iz pera Mir Jam: “Greh njene majke”, “Nepobedivo srce”, “Samac u braku” i “Jedne letnje noći”. Nijedna nije ponovila uspeh “Ranjenog orla”, ali bile su i te kako gledane.

“Igra sudbine” kao domaći zadatak

Na talasu ovih TV naslova stigla je 2017. i prva srpska adaptacija latinoameričke telenovele “Istine i laži”. Nije startovala sa velikom gledanošću kako su autori očekivali. Vukla se dva, tri meseca, bilo je reči da bi Prva TV mogla i da je ukine. A onda se dogodilo čudo – gledanost je naglo skočila. Publika je sve više počela da se okuplja radnim danima ispred malog ekrana u devet uveče. Zbog velikog uspeha, snimanje sapunice “Istine i laži” se stalno produžavalo. Sve dok nisu dogurali do 332. epizode i postali najdugovečnija domaća serija. “Istine i laži” bile su savršena odskočna daska za “Igru sudbine”, koja je čak uspela da premaši njen uspeh.

“Igra sudbine” od prve epizode ustoličila se na sam vrh liste gledanosti. I nije ga napuštala do poslednje. Od planiranih 170 epizoda, produžavana je čak dva puta! Na kraju je odlučeno da će 309. epizoda biti finalna, ali prve sezone. Drugi ciklus od 100 epizoda gledamo ovih dana, a da su gledaoci bili željni “Igre sudbine” govore i odlični rejtinzi. Posle skoro dve godine druženja sa Adom Kanački, postavlja se pitanje šta to ima “Igra sudbine” što druge serije nemaju.

“Najbolja serija nije ona sa najvećim budžetom, nego serija koju prati najviše gledalaca”

Poslednjih godina svedoci smo masovne proizvodnje serija. Koliko god naš narod voleo da gleda domaći program, na prste jedne ruke mogu se nabrojati TV hitovi. Uz “Igru sudbine”, prvu polovinu 2021. godine obeležile su “Kamiondžije”, “Tajne vinove loze” i “Kalkanski krugovi” i “Porodica”. Gledale su se i ostale domaće serije, raznih žanrova, ali interesovanje za njih je bilo neuporedivo manje. Ipak, sve su imale po epizodi veće budžete od “Igre sudbine”. Mogućnost da angažuju velika glumačka imena, režisere i scenariste, priušte skupu scenografiju i snimanje u eksterijeru. I opet sa rejtinzima nisu dobacili do “Igre sudbine”.

Tajna uspeha serije “Igra sudbine” krije se u jednostavnosti – u radnji, likovima i njihovim odnosima. Jednostavnosti koja predstavlja praktičnost, lakoću, intuitivnost, neposrednost… A jednostavnost je najteža za pisanje. Upravo zbog savršenog vladanja ovim malim talentom velikih majstora Žarko Jokanović kao scenarista “Igre sudbine” učinio je nemoguće. Da je skoro cela Srbije bez daha iščekivala 6. septembar, i trenutak kada će od 20.00 na TV Prva, milionski auditorijum biti za korak bliže odgovoru na pitanje koje nas sve muči već dva meseca – da li je Ada Kanački PREŽIVELA? Temi značajnijoj čak i od treće doze vakcine protiv korone. Jer, ako Ade nema – čemu onda život.

Izvor: filmitv.rs

Foto: Promo Prva / Aleksandar Krstović

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Najnovije