Serije

„BOMBARDER – STRAH I TREPET DRUGOG SVETSKOG RATA“: Na kanalu VIASAT HISTORY

U ponedeljak, 06. marta, od 22.00

Published

on

U dokumentarcu „Bombarder – strah i trepet Drugog svetskog rata“ koji je na kanalu VIASAT HISTORY (ponedeljak, od 22.00), gledaćete kako se u poslednjim mesecima II svetskog rata, pojavilo, po Hitlerovom mišljenju, čudesno oružje koje je nešto što se smatralo beskorisnim, pretvorilo u sredstvo pobede.

U istoriji ratovanja postoji celi niz izuma koji su promenili način vođenja bitaka, ali jedno je oružje promenilo, ne samo bojište, nego i sam rat: bombarder.

Prve bombe bacane su iz balona. U Prvom svetskom ratu cepelini i nemački bombarderi Gota izveli su prve vazdušne napade, ali u međuratnom se periodu raširila strateška primena bombardovanja iz vazduha.

Početkom Drugog svetskog rata, 1939., neka od prvih krvoprolića izvedena su uz pomoć bombardera. Gasne maske, skloništa i evakuacija dece bili su odraz svesnosti opasnosti i straha od bombardera. Taktike na obe strane razvile su se u smislu napada i odbrane: bombarder i protiv odbrana postali su precizniji zahvaljujući poboljšanjima u nišanjenju bombi, navigacije, razvoju radara i još mnogo toga.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Najnovije