Filmovi

BRILJANTIN – kultni mjuzikl samo na kanalu STAR MOVIES u subotu, 6. jula od 12.30

U subotu, 6. jula od 12.30

Published

on

Briljantin – kultno ostvarenje Rendala Klajzera koje na kanalu Star Movies gledamo u subotu, 6. jula od 12.30 vraća nas u leto 1959, kada tokom godišnjeg odmora u Americi australijska tinejdžerka Sendi Olson (Olivija NJutn-DŽon) upoznaje mladića Denija Zuka (DŽon Travolta) i ubrzo nakon toga se između njih dvoje rađa ljubav.

Kako se leto bliži kraju, Sendi počinje da brine o povratku u Australiju i o tome da nikada više neće videti Denija. Ali, njeni roditelji odlučuju da se presele u Ameriku, pa ona i Dani shvataju da će ići u istu školu. Dani je vođa grupe koja nosi crne jakne, a Sendi se druži sa famoznim „ružičastim damama“. Zbog te veze, Zuko postaje predmet poruge svojih prijatelja…

BRILJANTIN – TRAVOLTA BIO KATASTROFALAN NA AUDICIJI ZA GLAVNU ULOGU

Inspiracija za ovaj kultni mjuzikl rodila se 1969. godine, kada su Džim Džejkobs i Voren Kejsi, dva ambiciozna pozorišna pisca koji žive u Čikagu, otišli na nostalgično putovanje.

Na audiciju za brodvejski „Briljantin“ prijavio se tada osamnaestogodišnji Džon Travolta, ali je njegov nastup bio katastrofalan.

 – Nosio je crnu moto jaknu i belu majicu. Zalizao je kosu i otpevao pesmu Kerol King „I Feel the Earth Move”. Bio je potpuno nefokusiran, ali imao je sjajan glas, bio je neizmerno šarmantan. Izgledao je kao francuska filmska zvezda – ispričao je Tomas Mur, koji je režirao prvu originalnu brodvejsku postavku.

Prema rečima Mura Travolta je tada bio premlad za ulogu glavnog junaka Denija, pa mu je na kraju u brodvejskoj verziji dodeljena uloga „glupog Dudija“.

Inspiracija za ovaj kultni mjuzikl rodila se 1969. godine, kada su Džim Džejkobs i Voren Kejsi, dva ambiciozna pozorišna pisca koji žive u Čikagu, otišli na nostalgično putovanje.

Pijani i nadrogirani slušali su „Led Cepelin“, ali su onda odlučili da stave ploču „Dion and the Belmonts“. To ih je vratilo u srednjoškolske dane pedesetih godina, a Džejkobs se zapitao zašto niko nikada nije napisao mjuzikl sa rokenrol partiturom u stilu pedesetih.

– Zvuči prilično zabavno – odgovorio je Kejsi, pitajući se o čemu bi dođavola bilo reči u tom mjuziklu.

Džejkobs je na trenutak razmislio i odgovorio: „Možda bi trebalo da bude o ljudima sa kojima sam išao u srednju školu.“

Džejkobs i Kejsi su zajedno napravili predstavu sa amaterima i postavili je u podrumu jedne stare zgrade u Čikagu.

Ipak, Vajsman je znao da ukoliko želi da mjuzikl bude izveden u Njujorku mora uključiti profesionalce, tako da je angažovao koreografkinju Patrišu Birč i režisera Tomasa Mura.

Međutim, Mur u početku nije želeo da režira mjuzikl, ali kad je pročitao scenario i shvatio da ga srednjoškolci iz predstave podsećaju na njegove srednjoškolske dane, predomislio se.

Postoje dva razloga zašto je „Briljantin“ bio uspešan:

– Pod broj jedan, likovi iz „Briljantina“ su prototipovi likova sa kojima ste išli u srednju školi. Ali oni ovde imaju srce i ranjivi su. Mislim da sam pomogao u tome. I broj dva – ono što su Džim i Voren dobro razumeli – mjuzikl govori o svačijem prvom iskustvu. Vaš prvi put u novoj školi. Prvi put kad postanete deo grupe. Prvi poljubac. Prva ljubav – naveo je Mur.

Film „Briljantin“ je snimljen 1978. godine i premijerno je prikazan u Njujorku, 16. juna. Postigao je izuzetan uspeh, kako kod kritike, tako i finansijski, i proglašen je za najprofitabilniji film godine.

Zaradio je oko 400 miliona dolara od bioskopskih ulaznica i jedan je od filmskih mjuzikala sa najvećom zaradom. U Americi film i dalje važi za najprofitabilniji mjuzikl svih vremena. „Briljantin“ je bio nominovan za Oskara za najbolju originalnu pesmu.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo STAR

Izvor Film i TV

Najnovije