Domaće serije

FEDIS 2024 – ZLATNA ANTENA u rukama najboljih serija i glumaca!

Bira se i najbolji glumački par

Published

on

FESTIVAL drama i serija (FEDIS) je prva manifestacija na Starom kontinentu i jedina u jugoistočnoj Evropi koja vrednuje i afirmiše igrane drame i serije. Upravo zato ova smotra ima poseban značaj za popularizaciju kako domaće, tako i regionalne televizijske produkcije i njenih aktera.

Njenu važnost „zapečatilo“ je višegodišnje članstvo u Evropskoj asocijaciji festivala (EFA). Kao i prošle, i ove godine u zvaničnoj konkurenciji za nagradu Zlatna antena nalaze se serije iz regiona, to jest iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i naravno najviše iz naše zemlje.

Peti put zaredom kompanija „Novosti“, generalni medijski sponzor ove manifestacije, na Festivalu drama i serija dodeliće nagradu za najbolji glumački par. Kao nekada, kada se priznanje „Ona i on“ dodeljivalo na Filmskom festivalu u Nišu, naši prošlogodišnji laureati poklonili su se nedavno publici na Niškoj tvrđavi. Uvek su do sada kampanje za glasanje izazivale veliko interesovanje čitalačke publike „Večernjih novosti“, ali i svih ljubitelja televizijskih serija u Srbiji. I sada će se za nagradu Zlatna antena za glumački par takmičiti deset parova, koje ste gledali u našim TV serijama premijerno prikazanih prethodne TV sezone.

U susret 14. Međunarodnom festivalu drama i serija, koji se od 8. do 10. oktobra održava u Domu omladine Beograda, pod sloganom „Samo dobre vibracije“, osnivač i direktor FEDIS-a, Nenad Milenković, u intervjuu za „TV novosti“, otkriva šta nas sada očekuje na „srpskom Emiju“.

– Trudimo se da svake godine, u skladu sa mogućnostima, uvedemo neku novinu i unapredimo festival. Bilo da je reč o atraktivnim tehničkim detaljima ili o sadržaju manifestacije. Svaki FEDIS je drugačiji, a ove godine biće dodatnih sadržaja – većeg broja ekskluzivnih premijera, projekcija, tematskih tribina i svega onoga što naš festival čini neponovljivim.

– Gosti festivala su prvenstveno laureati koji dolaze na finalno veče gde se saopštavaju odluke Žirija struke od sedam članova i Stručnog žirija sačinjenog od osam članova iz celog regiona. Čine ga glumci, reditelji, scenaristi, direktori fotografija, kostimografi, kompozitori, TV kritičari, profesori fakulteta… Tako da tu nekog iznenađenja ne može biti, jer je reč o vrednovanju rada i umeća. Posebni i specijalni gosti mogu biti pozvani u okviru tribina i pratećih sadržaja, pa možemo da najavimo dolazak jednog od naših najvećih reditelja i veliko ime produkcije igranog programa nekadašnje Jugoslavije, koji svojim znanjem i nastupom uvek izaziva veliku pažnju javnosti – ističe Milenković.

Žiriji struke u sastavu: glumica Tijana Kondić, reditelj Filip Čolović, scenarista Dragoljub Stojković, direktor fotografije Dušan Ivanović, kostimografkinja Iva Sarapa, montažer Aref Zabi i kompozitor Marko Matović nominovali su aktere TV serija koje su u zvaničnoj selekciji.

Kandidati za glavnu i epizodnu mušku ulogu
Nominovani su: Nikola Pejaković („Koža“), Radovan Vujović („Deca zla“), Milan Marić („Toma“) i Radivoje Raša Bukvić („Azbuka našeg života“). Takmaci za epizodnu mušku ulogu su: Jovo Maksić („Koža“), Sergej Trifunović („Tunel“), Nikola Kojo („Deca zla“) i Denis Murić („Toma“).

Kandidati za glavnu i epizodnu žensku ulogu
U nominacijama su Mirjana Joković („Poziv“), Milica Janevski („V efekat“ i „Deca zla“), Tamara Dragičević („Toma“) i Jasna Đuričić („Znam kako dišeš“). Za epizodnu žensku ulogu nominovane su: Ana Franić („Poziv“), Anica Dobra („Deca zla“), Paulina Manov („Toma“) i Nataša Ninković („Koža“).

U kategoriji glumačkih otkrića nalaze se: Lazar Dragojević („Znam kako dišeš“), Tamara Šustić („Toma“ i „Tunel“), Jelena Mur („Azbuka našeg života“, „Pevačica“ i „Vazdušni most“) i Stefan Vukić („Poseta“).

Najbolja režija i scenario
Za najbolju režiju nadmeću se serije „Znam kako dišeš“ (Alen Drljević i Nermin Hamzagić), „Trag divljači“ (Nenad Pavlović), „12 reči 2“ (Jelena Stolica) i „Koža“ (Saša Hajduković).

U trci za najbolji scenario su: „Koža“ (Nikola Pejaković), „Šutnja 2“ (Marjan Alčevski), „Trag divljači“ (Nenad Pavlović, Đorđe Milosavljević i Dimitrije Vojnov) i „Tunel“ (Vladimir Ćosić i Petar Ristovski).

Najbolja fotografija, kostim, montaža, kreator serije
U kategoriji fotografije predloženi su: „Vazdušni most“ (Predrag Jočić), „V efekat“ (Vladan Pavić), „12 reči 2“ (Bogdan Babović) i „Znam kako dišeš“ (Kristina Majer i Eldar Emrić). Kandidati za kostim su: Boris Čakširan („Toma“, „Vreme smrti“ i „Azbuka naših života“), Momirka Bailović („Trag divljači“), Biljana Grgur („Poziv“) i Mirjam Krajina („Šutnja 2“). Za najbolju montažu bore se: „Toma“ (Milena Predić i Aleksandar Popović), „Deca zla“ (Vanja Kovačević i Vladimir Radovanović), „Znam kako dišeš“ (Vladimir Gojun) i „Poseta“ (Olga Košarić i Olga Marković). Nominaciju za muziku dobile su: „Poseta“ (Vladimir Pejković), „Vreme smrti“ (Irina Dečermić), „Koža“ (Petar Bibilija) i „Toma“ (Željko Joksimović).

Od prošle godine uvedena je i nagrada za najboljeg kreatora serija, a ovog puta za nju se nadmeću Veljko Mićunović i Uroš Tomić („Poseta“), Đorđe Milosavljević („V efekat“), Dragan Bjelogrlić („Toma“) i Nikola Pejaković („Koža“).

O priznanju Zlatna antena u 13 kategorija, uključujući najbolju seriju, kao i o dobitniku nagrade za sveukupan doprinos regionalnoj produkciji TV drama i serija, odlučivaće Stručni žiri u sastavu: TV kritičarka Meri Bilić (predsednica žirija), glumica Mia Begović (Hrvatska), glumac i direktor Tuzlanskog filmskog festivala Boris Balta (BiH), Jelena Jovović, urednica u „Večernjim novostima“, generalnom medijskom sponzoru, filmski i TV kritičar Dejan Dabić, kao i stalni član žirija, novinar Zoran Panović.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo FEDIS

Najnovije