Emisije

RAMZES: VELIKI KRALJ EGIPTA – Premijerno na kanalu VIASAT HISTORY

U ponedeljak, 7. oktobra od 23.00

Published

on

RAMZES: VELIKI KRALJ EGIPTA OD ponedeljka 7. oktobra na kanalu Viasat History od 23.00 počinje emitovanje novog šestodelnog dokumentarnog serijala o najuticajnijem i najvažnijem egipatskom faraonu pod nazivom „Ramzes: Veliki kralj Egipta“. Uprkos romantizovanoj istoriji, ova emisija zauzima novi pristup u analizi arheoloških nalaza, nastojeći da kroz istraživanje odvoje Ramzesa kao smrtnog čoveka od mita koji je on sam o sebi izgradio. Producenti serijala postavljaju pitanje da li je Ramzes Drugi karikatura njegove sopstvene propagande koja o ovom vladaru živi već hiljadama godina.

– Ramzes Veliki je bio vrhunski faraon. Vladao je 67 godina, To je jedna od najdužih vladavina u čitavoj egipatskoj istoriji. Imao je ogromnu kraljevsku porodicu, najmanje 100 dece i verovatno više od deset žena, tako da je bio izuzetno produktivan u tom pogledu – otkriva Sigrid Kleman, rediteljka serije, dodajući da Ramzesovo neverovatno nasleđe i njegova legendarna figura i dalje zaokupljaju našu maštu.

– Ramzes je izgradio više spomenika nego bilo koji drugi egipatski kralj. Podigao ih je u slavu svoje porodice, slaveći vojne pobede i lične trijumfe, i uklesao svoju legendu u njihove zidove za večnost. Tokom svoje vladavine, Ramzes Drugi, koji, zanimljivo je, nije imao kraljevske krvi u venama, promenio je tok istorije Egipta. I dok je još bio živ, učinio je sebe bogom, što je prilično jedinstveno u starom Egiptu. Čak do te mere da je bio obožavan u njegovim hramovima – poručuje rediteljka serijala, koji će nam otkriti kako je Ramzes Drugi od običnog smrtnika dosegao status božanstva.

Kako ćemo otkriti u emisiji, Ramzes je bio jedan od prvih vladara u istoriji naše planete koji je ovladao umetnošću propagande.
– Da bi obezbedio nasleđe i uticaj svoje dinastije, Ramzes je u velikoj meri preuveličavao svoje pobede. Želeo je da pokaže da je veliki i moćni kralj ratnik, čovek koji može da uništi svoje neprijatelje. NJegova reputacija gospodara rata, međutim, zasenila je njegov pravi talenat mirotvorca. Zahvaljujući novim arheološkim nalazima, ova dokumentarna serija crta novi nijansirani portret Ramzesa kako bi otkrila ko je on zaista bio – otkriva nam Semjuel Kisous, producent ovog dokumentarca, ističući da je poseban doprinos produkcija dala kroz specijalne efekte, kako bi se gledaocima pomoglo da zarone u Ramzesov drevni svet. Važan deo čine i rekonstrukcije događaja iz života faraona uz komentare najeminentnijih istoričara i arheologa.

– Sve rekonstrukcije su zasnovane na novootkrivenim arheološkim podacima. Rekreirali smo grad Pi-Rameses, najsjajniji glavni grad tog vremena, hram Karnak i veličanstveni hram Ramesseum na zapadnoj obali drevne Tebe, u današnjem Luksoru. To je neverovatan rad, a rezultati su impresivni – poručuje Kisous.

Naučnici i istoričari istražuju da li su vulkani uništili jednu drevnu dinastiju. Otkrivaju nam kako promene u prirodi, nastale od ljudske ruke, ugrožavaju ostatke velike egipatske civilizacije.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Najnovije