Krastavac i paradajz, beli hleb sa džemom,
hamburger i pivo – ovo su samo neke od kombinacija namirnica koje su nam među najomiljenijima.
I dok često uživamo u njima, ne razmišljamo o tome kako one utiču na naš
organizam. U nastavku teksta predstavljamo vam 5 najnezdravijih kombinacija namirnica
koje ne smete da jedete zajedno. A evo i zbog čega:
1.
Beli hleb i džem
Za mnoge jutro počinje ovim sendvičem. Međutim,
beli hleb i džem su jedna od najnezdravijih
kombinacija koje bi trebalo izbegavati. Jednostavni ugljeni hidrati brzo
povećaju šećer u krvi. Posledice? Povećaće vam se i potreba za hranom i ubrzo
ćete osetiti umor. Ukoliko, pak, ne možete da se odreknete ove poslastice, umesto belog
kao alternativu koristite hleb od celog zrna pšenice.
2. Hamburger i pivo
Na prvi pogled, ova kombinacija mnogima izgleda
idealno. Bilo da ste ispred malog ekrana ili posle iscrpljujuće šetnje sednete
u neki od omiljenih burger restorana. Ali, hamburger
i pivo su takođe među proizvodima koje ne treba konzumirati zajedno. Telo
razgrađuje alkohol, a zatim i masnoću koja ide direktno u telesnu masnoću.
3. Sočivo
i crno vino
Veruje se da je crno vino idealno uz sočivo ili
soju. Međutim, ovom kombinacijom apsorpcija gvožđa je značajno smanjena, jer
biljni tanini sadržani u crvenom vinu utiču na apsorpciju bljinog gvožđa u
telu. Za bolju apsorpciju gvožđa, bolje koristite hranu bogatu vitaminom C,
poput limunovog soka.
4.
Alkohol i kafa
Mnogi ljudi veruju da kafa ili neko drugo piće
sa kofeinom pomaže da se otrezne posle pijanstva. Greška! Mada kofein slabi
seditivna svojstva alkohola, performanse mozga su takođe oslabljene. Osoba se
oseća manje pijanom nego što zaista jeste, ali u isto vreme nema kontrolu nad
svojim postupcima. Umesto kafe bolje je piti mnogo obične vode ili čaja, koji
će takođe neutralisati dejstvo alkohola.
5. Krastavac
i paradajz
Ova dva sastojka su posebno popularna u salati,
ali je najbolje koristiti ih odvojeno. Istraživanja su pokazala da salata od
krastavca i paradajza može poremetiti biohemijske procese u organizmu. Krastavac i paradajz nisu međusobno
kompatibilne. Kada stignu do stomaka i započnu proces fermentacije, to može
uzrokovati brojne probavne probleme.
Foto:
gif internet
Izvor:
filmitv
Pratite
nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK