Connect with us

Zdravlje

Krastavac i paradajz, i još 4 kombinacije namirnica ne smete jesti zajedno!

Iako su nam krastavac i paradajz omiljeni u salati, upravo ova kombinacija je šteta za zdravlje. Evo i zbog čega

Published

on

Krastavac i paradajz, beli hleb sa džemom, hamburger i pivo – ovo su samo neke od kombinacija namirnica koje su nam među najomiljenijima. I dok često uživamo u njima, ne razmišljamo o tome kako one utiču na naš organizam. U nastavku teksta predstavljamo vam 5 najnezdravijih kombinacija namirnica koje ne smete da jedete zajedno. A evo i zbog čega:

1. Beli hleb i džem

Za mnoge jutro počinje ovim sendvičem. Međutim, beli hleb i džem su jedna od najnezdravijih kombinacija koje bi trebalo izbegavati. Jednostavni ugljeni hidrati brzo povećaju šećer u krvi. Posledice? Povećaće vam se i potreba za hranom i ubrzo ćete osetiti umor. Ukoliko, pak, ne možete da se odreknete ove poslastice, umesto belog kao alternativu koristite hleb od celog zrna pšenice.

2. Hamburger i pivo

Na prvi pogled, ova kombinacija mnogima izgleda idealno. Bilo da ste ispred malog ekrana ili posle iscrpljujuće šetnje sednete u neki od omiljenih burger restorana. Ali, hamburger i pivo su takođe među proizvodima koje ne treba konzumirati zajedno. Telo razgrađuje alkohol, a zatim i masnoću koja ide direktno u telesnu masnoću.

3. Sočivo i crno vino

Veruje se da je crno vino idealno uz sočivo ili soju. Međutim, ovom kombinacijom apsorpcija gvožđa je značajno smanjena, jer biljni tanini sadržani u crvenom vinu utiču na apsorpciju bljinog gvožđa u telu. Za bolju apsorpciju gvožđa, bolje koristite hranu bogatu vitaminom C, poput limunovog soka.

4. Alkohol i kafa

Mnogi ljudi veruju da kafa ili neko drugo piće sa kofeinom pomaže da se otrezne posle pijanstva. Greška! Mada kofein slabi seditivna svojstva alkohola, performanse mozga su takođe oslabljene. Osoba se oseća manje pijanom nego što zaista jeste, ali u isto vreme nema kontrolu nad svojim postupcima. Umesto kafe bolje je piti mnogo obične vode ili čaja, koji će takođe neutralisati dejstvo alkohola.

5. Krastavac i paradajz

Ova dva sastojka su posebno popularna u salati, ali je najbolje koristiti ih odvojeno. Istraživanja su pokazala da salata od krastavca i paradajza može poremetiti biohemijske procese u organizmu. Krastavac i paradajz nisu međusobno kompatibilne. Kada stignu do stomaka i započnu proces fermentacije, to može uzrokovati brojne probavne probleme.

Foto: gif internet

Izvor: filmitv Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Continue Reading
Advertisement