Connect with us

Komentar

Domaće serije: Od 140 snimljenih samo je ŠEST postalo TV HIT! Evo i KOJE SU

Gledanost, brend, pravljenje novih glumačkih zvezda, popularnost na društvenim mrežama samo su neki od parametara po kojima se prepoznaje hit

Published

on

Domace-serije

Od kada je pre sedam, osam godina zavladala hiperprodukcija televizijskih serija, snimljeno je 140 naslova sa kojima su domaći emiteri nastojali da osvoje srca gledalaca. Dugo posle vladavine klasičnih porodičnih serija, uvedeni su novi žanrovi, pa smo tako bili u prilici poslednjih godina da pratimo domaće krimi-drame, misterije, akcije, horor priče, sitkome nalik onim koji se snimaju na zapadu…

Do pre desetak godina na prstima jedne ruke mogle su se godišnje izborajti nove serije. Konkurencija je bila mala, takoreći nije ni postojala, pa je i gledanost samim tim bila velika. Pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je domaće serije mahom proizvodila Radio-televizija Srbije. A znajući da je naš narod oduvek više voleo domaći igrani sadržaj, većina novih serija mogla se pohvaliti dobrim rejtingom. Da li su sve bile TV hitovi, o tome bi, pak, moglo da se diskutuje.

Danas je konkurencija nikad veća. Svedoci smo da na malim ekranima serija seriju stiže, pa gledaoci mogu da biraju kojoj će da poklone poverenje, u zavisnosti od žanra, glumaca, autora koji potpisuju projekat… Da li su sve gledane? Nisu. Da li ima onih koje nisu zaslužile nastavak, a ipak su ga dobile? Svakako. A koje su to uspele da se izdvoje iz mora TV sadržaja, steknu milionsku publiku, naprave od glumaca prave zvezde, pokrenu teme i lavinu komentara na društvenim mrežama? U nastavku teksta predstavljamo vam listu šest serija koje po su zaslužno dobile epitet “TV hit”:

6. Senke nad Balkanom (2017 –

Za televizijski projekat Dragana Bejlogrlića moglo bi se reći da je bio među prvima koji se s razlogom može okarakterisati kao “megalomanski”. Ako su “Ubice mog oca” bile prvi srpski TV krimić, onda su “Senke nad Balkanom” bile prvi kostimirani krimić koji nam je doneo dašak raskošnih britanskih serija poput “Birmingemske bande”. Mnogo novca i kreativnosti uložio je Javni servis u Bjelogrlićevu ideju i dobar rezultat nije izostao. Gledanost je bila odlična, a o “Senkama” se pričalo na svakom koraku. I bez obzira na to što su sa drugom sezonom promenile TV emitera, pa verovatno nisu mogle da se pohvale istim rejtingom tokom emitovanja na kanalu Nova S, mogućnost da se serija “bindžuje” bila je prava poslastica za mnogobrojnu publiku.

5. Besa (2018 –

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BESA official (@besa_tv_series)

Ono što su “Senke” za epohu, u smislu kvaliteta produkcije, to je “Besa” za savremeni kriminalistički žanr. Studiozno pripremana, pogotovo kada je reč o scenariju, režiji, izboru glumaca i lokacija, ova visokobudžetna krimi-drama sa elementima trilera držala nas je prikovane za mali ekran od prvog minuta. Budući da nije prikazivana na RTS-u, gledanost kakvu je zaslužila verovatno nije dobila, ali je zato stekla armiju poklonika kriminalističkog žanra, koji su joj ostali verni najpre zbog kvalitetne i dobre priče. To je verovatno i razlog zašto je izostao “hajp”, kada je reč o glumcima. Nismo dobili nove velike zvezde. Ovo se, naravno, ne odnosi na Rašu Bukvića i Miloša Timotijevića, koji su imali karijere i pre ove serije. Takođe, ne treba zaboraviti da je “Besa” prva srspka serija koja je doživela inostrani rimejk.

4. Igra sudbine (2020 –

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Mada je odavno izgubila “magiju”, koju duguje scenaristi Žarku Jokanoviću (napisao skoro 600 epizoda), i status najgledanije domaće serije, “Igra sudbine” našla se na ovoj listi na račun stare slave. Koliko je ova serija bila voljena tokom prve tri godine prikazivanja, posebno 2020. kada joj je na crtu mogao da stane samo “Južni vetar”, najbolje govore liste gledanosti, broj pratilaca glavnih junaka na društvenim mrežama i na stotine fan stranica sa velikim brojem sledbenika. U istoriji srpske televizije, još od doba Kasandre, nije zabeleženo fanatično navijanje za glavnu junakinju neke serije, kao što je to bilo u slučaju Ade Kanački. Gledaoci su do te mere bili “začarani” da kada je glavni negativac Bruner navodno usmrtio njihovu mezimicu na kraju prve sezone, tokom pauze od skoro tri meseca milion i po gledalaca sa nestrpljenjem je iščekivalo nastavak serije.

3. Azbuka našeg života (2021 –

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Retko kojoj domaćoj seriji je pošlo za rukom da ispred gledalaca postavi ogledalo, pokrene toliko tabu tema kao što su razvod, prihvatanje drugačije seksualnosti, psihičko zlostavljanje, odnos prema deci u hraniteljskim porodicama, postporođajna depresija… kao što je to učinila “Azbuka našeg života”. I baš zbog toga ova serija je stekla veliku publiku, posebno među pripadnicama lepšeg pola, još tokom emitovanja prve sezone. Sa drugim ciklusom, “Azbuka” je uspela da nadmaši gledanost prve sezone i da uzburka društvo temom psihičkog zlostavljanja u partnerskim odnosima,  u kojoj su se mnoge žene pronašle. Autorka i rediteljka Jelena Bajić Jočić je verno preslikala na mali ekran ovu bolnu temu, da su mnogi gledaoci pomešali fikciju i stvarnost, zbog čega je Radivoje Bukvić na račun svog negativca Veljka doživljavao neprijatnosti na ulici.

2. Ubice mog oca (2016 –

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

Kraljica među domaćim TV krimićima, serija Predraga Antonijevića i Nataše Drakulić uspela je za osam godina da naniže šest sezona, čime se izjednačila sa serijom “Selo gori, a baba se češlja”. Snimljeno je 67 epizoda, a nedavno je najavljen i sedmi ciklus, sa kojim će zvanično postati najdugovečnija domaća serija. “Ubice mog oca” su menjale čak tri emitera, ali su ostale u top tri domaćih serija koje imaju mnogobrojnu i vernu publiku. A mogu se pohvaliti velikim glumačkim zvezdama, poput Vuka Kostića, Nine Janković i Slobode Mićalović, čija se popularnost u današnje vreme posebno ogleda u stotinama hiljada obožavalaca na društvenim mrežama.

1. Južni vetar (2020 –

 

View this post on Instagram

 

A post shared by FILMITV.RS (@filmitv.rs)

A gde je kraljica, tu je i kralj. Ova titula među novijim domaćim TV naslovima, bez ikakve sumnje, pripada “Južnom vetru”. Iako je proistekla iz filma, akciona krimi-drama Miloša Avramovića zadržala je kvalitet i na malom ekranu, i sa svakom novom sezonom podiže lestvicu u produkcionom smislu. O tome svedoče i gostovanja velikih svetskih i regionalnih glumačkih imena, kao i lokacije na kojima se snima serija. Prvu sezonu pratilo je u proseku dva miliona gledalaca, a koliko je produkcija posvećena “Južnom vetru”, koji je zasigurno postao najveći domaći TV brend, govori i podatak da na društvenim mrežama “Instagram”, “Facebook”, “Youtube”… broji višemilionsku publiku. Projekat prate i specijalno snimljene pesme, koje imaju na stotine miliona pregleda, a među njima je i čuveni svetski hit Teya Dore “Džanum”. Za veliki uspeh ovog projekta svakako je najviše zaslužan naš najpoznatiji glumac Miloš Biković, zbog koga je “Južni vetar” postigao popularnost i van granica naše zemlje.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM,FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement