Connect with us

Fitnes

Evo zašto treba da napravite 10 hiljada koraka dnevno!

Mrzi vas da trenirate? OK. Onda bar možete dnevno da napravite 10 hiljada koraka i na taj način ostanete zdravi

Published

on

Da li ste znali koliko je 10 hiljada koraka dnevno korisno za vaše telo? Mnogi ljudi veruju da je imperativ trčanje ili brzi hod kako bi se postigla korist za zdravlje i formu. Međutim, obično hodanje, takođe, daje odlične rezultate. U stanju je da održi tonus mišića i rad srca.

Postoji čak i rašireno verovanje da je za postizanje rezultata potrebno tačno 10 hiljada koraka. Zanimljivo je da se ova brojka pojavljuje u mnogim zemljama sveta, a i kod nas je na prvom mestu među lakim vrstama fizičke aktivnosti.

Da li je hodanje zaista toliko korisno i odakle potiče teorija da je 10 hiljada koraka norma?

Hajde da se zadržimo na prednostima ovog sporta. Naravno, hodanje pozitivno utiče na noge, pre svega, tačnije na njihovu snagu, izdržljivost i jačanje mišića.

Hodanje takođe:

  • – jača kičmu i zglobove;
  • – trenira srce;
  • – oslobađa od stresa;
  • – obogaćuje organe kiseonikom;
  • – normalizuje pritisak;
  • – i što je najvažnije, pomaže u smanjenju i održavanju željene težine.

Inače, prema mišljenju američkih naučnika, oni koji mnogo vremena posvećuju hodanju brže gube višak kilograma, ređe se prehlade i imaju zdrave krvne sudove.

Hodanje je jedan od najpristupačnijih sportova. Dovoljna vam je udobna odeća i pedometar aplikacija koju ima skoro svaki mobilni telefon.

Poreklo brojke 10 hiljada koraka

Kada smo već kod merenja koraka, znate li odakle je došla ova popularna brojka od 10 hiljada koraka? Nastala je tokom Olimpijskih igara u Japanu 1964. godine. Tada su svi Japanci bili masovno opsednuti sportom i proizvođači su, bez oklevanja, dugo stavljali u prodaju pedometre, koje su zvali “10 hiljada koraka”. Zašto baš toliko?

Činjenica je da je tvorac pedometara bio lekar koji je otkrio šta je tačno potrebno čoveku tako da se broj pojedenih kalorija poklapa sa utrošenom količinom. Ispostavilo se, da biste izgubili na težini, morali biste da prođete više od 10 hiljada koraka.

Ali, koliko vam je, zaista, neophodno dnevne šetnje?

Ima istine u broju od 10 hiljada koraka. Ovaj broj je zaista optimalan, ali ne morate to strogo računati ako ste na putu do vitke figure.

Ukoliko odlučite da mnogo hodate:

  1. – prelazite ovu udaljenost odjednom, tako da telo primi dovoljno opterećenje;
  2. – izađite u šetnju na prazan stomak;
  3. – ne spuštajte se;
  4. – pravilno dišite, ne govorite.

Sve dok hodate redovno i pravilno, nije važno koliko koraka ćete preći. U svakom slučaju, vaše telo će imati samo koristi.

Foto: Printscreen / Youtube/ Seeker

Izvor: filmitv/pulse Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM i FACEBOOK

Continue Reading
Advertisement