Connect with us

Emisije

DUNAVSKA FANTAZIJA – Dokumentarac na kanalu VIASAT NATURE

Published

on

Dunavska fantazija

DUNAVSKA FANTAZIJA – Viasat Nature, u nedelju 21. jula u 14.00.

Posle dokumentarca „Živim na Dunavu“, slovački reditelj Brano Molnar, koji za sebe voli da kaže kako „izoštrava čula na vodi“,  ponovo je stvorio fantastičan i emotivan portret skrivenih uglova Dunava. Novi film „Dunavska fantazija“ premijerno će biti prikazan u nedelju 21. jula od 14.00 na kanalu Viasat Explore, a poznatog ljubitelja prirode i borca za očuvanje životne sredine pratimo dok plovi rekom pokušavajući da bolje razume nemušti jezik života najmoćnije evropske reke. Brano se u ovom dokumentarcu integriše se u pejzaž i snima ponovno rađanje prirode i magične prizore koji se na Dunavu još mogu naći.

–  Ostalo je još nekoliko delova toka ove reke u kojima se može pronaći suština prave dunavske atmosfere. Naš dokumentarac pokazuje potencijalno dobru prognozu za budući život na ovoj reci i u njenom izvornom carstvu. Reči ne mogu opisati magiju svega toga, morate pogledati dokumentarac da biste u potpunosti iskusili očaravajuće prizore – poručuje Molnar, priznajući da je ljubav prema Dunavu prvi put osetio kao dete.

– Još od detinjstva, od trenutka kada sam počeo da posećujem dedu, u njegovoj kolibi pored reke gde sam pravio male čamce od mahuna graška i na njima „prevozio“ punoglavce u jednom starom drvenom buretu napunjenom vodom. Za pet minuta mogao bih imati deset ovakvih malih putnika. Iako je prošlo mnogo godina od tada, još se ponekad igram ove igre. Međutim, danas pola dana šetam šumom, a ne uspem da sakupim dovoljno punoglavaca za jednu barku. To nam dovoljno govori koliko se biljni i životinjski svet duž toka Dunava promenio – poručuje reditelj, koji je u filmu, kako kaže, obuhvatio različite periode njegovog života.

– Na svakom od tih segmenata radio sam sa zasebnom filmskom ekipom, a ceo film snimali smo neke dve do tri godine. Mnogo toga se desilo na tom putu, ali je osećaj uzbuđenja i fascinacije ostao nepromenjen. Činjenica da sam film proživeo svim svojim bićem uvek će se projektovati u konačni rezultat – smatra Brano, a na naše pitanje koja je za njega najvažnija poruka „Dunavske fantazije“, reditelj bez dvoumljenja odgovara – Poštovanje prirode.

Dunav je druga najduža reka u Evropi, posle Volge. Dužine 2.850 km, izvire u planinama Švarcvalda i teče ka Crnom moru. Čitavom dužinom putuje kroz deset zemalja: Nemačku, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Rumuniju, Moldaviju i Ukrajinu. Delta Dunava je najveća rečna delta u Evropskoj uniji. Veći deo delte je u Rumuniji, a njen severni deo je u Ukrajini. Vodena tela delte, kao što su močvare i jezera, staništa su za 45 vrsta slatkovodnih riba. To je najbolje očuvana delta u Evropi i 1991. godine je proglašena za svetsku baštinu Uneska. Tokom proteklih nekoliko decenija, Dunav je svedok drastičnih promena u korišćenju zemljišta i prekomernom iskorišćavanju prirodnih resursa. U ovom jednočasovnom dokumentarcu, reditelj Brano deli svoju ličnu životnu priču na Dunavu i putuje kroz vreme u doba njegovog dede.

Kada je bio dete, Brano je sa dedom prisustvovao postavljanju brana Gabčikovo-Nađmaroš, čiji je cilj bio sprečavanje katastrofalnih poplava, poboljšanje plovnosti reke i proizvodnja čiste električne energije. Međutim, ovaj projekat je imao svoje mane: zauvek je zarobio neobuzdani Dunav, brišući desetine kvadratnih kilometara jedinstvenih ekosistema unutar njegovih granica. To je pokrenulo najznačajniji prekogranični spor o vodama koji je ikada dospeo do Međunarodnog suda pravde. Slučaj Gabčikovo-Nađmaroš nikada nije rešen.

„Dunavska fantazija” će biti premijerno prikazana na kanalu Viasat Nature, u nedelju 21. jula u 14.00.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Promo

Advertisement