Connect with us

Emisije

SKRIVENE GRANICE: ARABIJA – Premijerno na kanalu VIASAT EXPLORE

U nedelju, 8. septembra od 21.00

Published

on

SKRIVENE GRANICE: ARABIJAVIASAT EXPLORE – 8. septembra od 21.00: Ovog septembra, Viasat Explore predstavlja novu seriju „Skrivene granice – Arabija“ u kojoj Reza Pakravan vodi gledaoce na putovanje bez presedana kroz Arapsko poluostrvo. Predvođena ovim nagrađivanim istraživačem i filmskim stvaraocem, serija se upušta u neistražene i često opasne teritorije kako bi otkrila tajne ovog veličanstvenog regiona.

Reza Pakravan ne preza od ekstremnih fizičkih izazova i opasnih ekspedicija. U seriji „Skrivene granice – Arabija“ on istražuje drevne misterije, traga za vrstama i načinima života koji nestaju i istražuje mesta koja izazivaju strahopoštovanje, a koja ljudi retko viđaju. Svaka epizoda donosi uzbudljive avanture i izvanredna otkrića, prikazujući bogatu istoriju, kulturu i prirodna čuda Arabije.

Serija počinje odvažnom ekspedicijom na planine Al Hadžar u Omanu, gde se nalaze brojne drevne tvrđave i zamkovi, i prikazuje bogatu istorijsku arhitekturu regiona, dok se Rezina potraga nastavlja u ratom razorenom regionu iračkog Kurdistana poznatom po svojim krševitim planinama i bogatom biodiverzitetu, koji nudi jedinstveno stanište za različite vrste divljih životinja, uključujući neuhvatljivog persijskog leoparda.

Pored toga, u istorijskom istraživanju, Reza dobija do sada neviđeni pristup Neomu, regionu od ogromnog arheološkog značaja u Saudijskoj Arabiji. Sa planom izgradnje ovog pametnog mega-grada „Linije“ koji se već ocrtava na horizontu, ova epizoda pruža poslednji pogled na zemlju pre njene transformacije. Ovaj ambiciozan projekat koji ima za cilj stvaranje futurističkog grada koji pokreću obnovljiva energija i napredne tehnologije. Rezina ekspedicija terenskim biciklom kroz pustinju, zajedno sa istraživačem Leonom Makaronom, otkriva drevne grobnice i petroglife, nudeći tragove o ranoj ljudskoj istoriji. Putovanje postaje test izdržljivosti dok se suočavaju sa teškim padovima, oštrim pustinjskim uslovima i snažnom snežnom olujom.

Po povratku u Oman, Reza kreće na ekspediciju da otkrije drevne tehnike upravljanja vodama na jednom od najsuvljih mesta na Zemlji. Drevni sistemi navodnjavanja u Omanu, Afladž, od kojih su neki na spisku svetske baštine pod zaštitom Uneska, pokazuju genijalnost tradicionalnog upravljanja vodama u sušnim sredinama.

Pored toga, u saradnji sa lokalnim stručnjacima, Reza zaranja u neistražene vode Persijskog zaliva – stanište jedinstvenog morskog života i ekstenzivnih koralnih grebena, što ga čini ključnim područjem za napore u očuvanju mora – gde traga za neuhvatljivim dugongom, jednim od najugroženijih morskih sisara na svetu. Suočeni sa brojnim izazovima, uključujući rizično noćno ronjenje i ekstremne vremenske uslove, tim otkriva bujne koralne grebene, ležišta bisernih ostriga i morske trave koja privlače dugonge. Ovo revolucionarno istraživanje nudi nove uvide u delikatni ekosistem Persijskog zaliva.

Poslednja epizoda vodi Rezu u najveći neistraženi kanjon u Saudijskoj Arabiji, koji se nalazi u jednoj od dolina sa najviće istorijske baštine na Zemlji. Raznovrsni pejzaži Saudijske Arabije uključuju ogromne pustinje, visoke planine i istorijske znamenitosti koje pružaju uvid u drevne civilizacije koje su se nekada razvijale u regionu.

Serija „Skrivene granice – Arabija“ sa Rezom Pakravanom biće premijerno prikazana na kanalu Viasat Explore 8. septembra u 21.00 i gledaocima sprema avanturu bez premca ispunjenu otkrićima, opasnostima i razotkrivanjem drevnih misterija.

Pratite nas i na društvenim mrežama INSTAGRAM, FACEBOOK i YOUTUBE

Foto Viasat promo

Advertisement