Gordon
Remzi, bez sumnje, spada u najuspešnije i najpoznatije televizijske kuvare
sveta. Međutim, ljubav prema kuvanju, u novom serijalu Gordon Remzi: Skriveni ukusi sveta, koji na kanalu Nacionalna Geografija startuje od 28.
avgusta u 21.00 uspeo je da spoji sa svojom drugom ljubavlju – avanturama,
putovanjima i otkrivanjem skrivenih predela naše predivne planete.
Tako ćemo ga svake srede gledati u novim epizodama od Perua do Novog
Zelandaa u pohodu na do sada neprikazane tajne dalekih kuhinja sveta o kojima
nismo mnogo znali. Otkrićemo neobične metode pripremanja hrane, od kojih mnogi
vode poreklo još iz antičkih vremena, duboko prožeti običajima naroda koji ih
praktikuju već vekovima.
–
Osmišljavajući serijal Skriveni ukusi
sveta odlučio sam da umesto kao turista, sve zemlje koje smo posetili tokom
snimanja, doživim iz perspektive pripadnika tih naroda. Želeo sam da se uklopim
u njihov način života i da budem jedaan od njih. Već dve decenije na kućni prag
stižu mi začini i namirnice iz svih delova sveta koje koristim u svojoj
kuhinjji. Poželeo sam da napustim dom i te daleke zemlje i njihove kuhinje
doživim kao svoj drugi dom – poručio je nedavno Remzi u intervjuu za američke
medije, dodajući da u nijednom trenutku nije želeo da kopira emisije svog
nedavno preminulog kolege i dobrog prijatelja Entonija Bardena.
–
Svoje putovanje u svetu TV kulinarstva započeo sam davne 2004. godine posetom
Kambodži i Aziji. Od tada mi je bila želja da na tragu tog početka nastavim
svoje kulinarsko putovanje svetom i otkrijem sve te skrivene ukuse koji nas
očekuju na raznim meridijanima sveta.
Volim Instagram – Hrana se prvo jede OČIMA!
Slavni
TV kuvar u intervjuu se osvrnuo i na fenomen društvenih mreža, te je na pitanje
novinara da li nam potreba da hranu slikamo i postavljamo te fotografije na Instagram , Fejsbuk, Tviter i druge
društvene mreže kvari uživanje u istoj, Remzi
poručio da nije protivnik ove navike modernih gurmana.
–
Ima kuvara koji su zgroženi ovim običajem, ali ja nemam ništaa protiv. Slika u
vašem telefonu predstavlja divnu uspomenu na neki obrok koji je oduševio sva
vasa čula. Zato ste ga i fotografisali. To će uvek biti lepo sećanje kojem ćete
moći redovno da se vraćate. Naravno, nisam za to da vam kamera radi na svake
dve sekunde. To je već vređanje hrane. Takođe, mnogo koristim Instagram. U
Barseloni sam naišao na sjajan tapas bar i morao sam da ga slikam jer sam tu
probao neverovatan tart. To su trenuci koji se pamte. Zašto ih ne ovekovečiti
fotografijom. Uostalom, hranu uvek prvo jedemo očima. Zašto im ne udovoljiti!
Da li su ljudi u zemljama koje ste posetili tokom snimanja serijala Skriveni
ukusi sveta znali ko je Gordon Remzi?
Neka od tih mesta
koja smo obišli su bila toliko udaljena od svake civilizacije da nisu imala ni
televiziju, a kamoli da su tamošnji kuvari ikada čuli za mene. Bilo je to
osvežavajuće iskustvo. Imao sam priliku da budem čovek jednak sa njima. Kuvar
koji se trudi i želi da nauči nešto od njih. Cenili su moj trud i napor koji
ulažem u pripremanje jela koja sam sa njima otkrivao prvi put. Bilo je to
sjajno iskustvo.