Connect with us

TV

Šta nam donosi DESETA sezona serije OKRUŽEN MRTVIMA?

Published

on

Verovali ili ne, Okružen mrtvima je ponovo dobar. Anđeli Kang, novoj šouranerki serijala koji je imao svojih uspona, ali i višesezonski pad, pošlo je za rukom da u prošlom ciklusu trgne iz monotonije i osveži jednu od najpopularnijih serija protekle decenije i pripremi je za novu. Postapokaliptična zombi saga i u desetoj sezoni, koju pratimo na FOX kanalu ponedeljkom u 22.00, nastaviće u istom pravcu vrativiši na male ekrane ono što je ovom planetarnom hitu manjkalo prethodnih godina – strah i strast.

Iako nas, barem ako je suditi prema prvom delu serijala, očekuje još dosadnih i sporih deonica ispunjenih sa manje radnje, a sa više praznih kadrova, svet Okružen mrtvima, posle odlaska Endrjua Linkolna još kako je živ. Najviše zahvaljujući sporednim likovima i pričama koje uz sjajne antagoniste, Šaptače, daju smisao celoj seriji. Ukratko, veličanstveni “trikovi” kojima se Kangova poslužila da “oživi” hodače na samrti naše zevanje pretvorila je u uzdah oduševljenja, a to nije nimalo lak zadatak.

Smrt vreba iza granice

Ono što na očekuje barem u prvom delu desete sezone nalik je hladnom ratu nakon apokalise. Posle jezive završnice prethodnog ciklusa i svih onih glava pobodenih na kolčeve od strane Šaptača, naši “preživeli” junaci žive u stalnom strahu od sledećeg napada. Zatičemo ih kako se svakodnevno pripremaju za novi rat, uvežbavajući ratničke veštine na mrtvima, uprkos dogovoru postignutom sa Šaptačima koji se bazira na sporazumu – ne prelazite naše granice i nećemo vas dirati. Međutim, nebo ima drugačije planove. Jer upravo sa neba pada ruski satelit, i to opasno blizu teritorije Šaptača. Plamenom zahvaćena šuma preti da uništi Oušnsajd, Aleksandriju i Kingtop, a naši junaci ulaze na zabranjenu teritoriju da bi spasli svoje domove. Taj potez pokreće radnju koja nas u nastavku sezone, naizgled površno, a u stvari veoma inteligentno uvodi u kontinuirano stanje straha.

Post-traumatski stres zvani OKRUŽEN MRTVIMA

Prvi put se istinski susrećemo sa anksioznošću koju sa sobom nosi život u ovom svetu. Strah i smrt. To su dva glavna elementa koji kroje dane preživelih “Okružen mrtvima” iako su oni sebi stvorili privid normalnog života. Nad njihovim glavama uvek stoji pitanje – još koliko? Baš kao što je Norman Ridus to najbolje opisao – Imam osećaj da se život u “Okružen mrtvima” svodi na strah od smrti između dve borbe.

Uz Ridusovog Derila, Kerol i Mišon su postali nova glavna lica Okružen mrtvima. Svako sa svojim mukama, mislima i strahovima. Umorni Deril beži u divljinu, Mišon je zaglavljena između stvarnosti i gubitka Rika Grajmsa, dok se kroz napukline Keroline maske “Sve je u redu” jasno vidi doza trauma koje su žestoko iskrivile njenu stvarnost. Samanta Norton kao Alfa i dalje je značajan doprinos seriji, budući da je svetu “Okružen mrtvima” donela sasvim nove zastrašujuće tonove koji su najbolje oslikani u jezivoj poruci ove antiheroine – Mi smo kraj sveta. U nastavku ćemo videti i nešto više o prvom susretu Alfe i Bete (Rajan Hrst), a dublju emocionalnu notu celoj priči dodali su flešbekovi sa samog početka apokalipse, i to sa stanovišta Šaptača.

Ko se jednom opeče…

Deseta sezona u celini stavlja fokus na dobri “staromodni” efektni horor. Dodamo li tome odlične maske i kostime, novi ciklus Okružen mrtvima vraća nam nadu u seriju koju smo nekada voleli, iako smatramo da i dalje ima previše likova sa previše sličnih problema, što će, nadamo se, u predstojećim epizodama – biti proređeno.  Za sada, uz vest da je AMC prvih dana oktobra zvanično dao zeleno svetlo za 11. serijal, aktuelnu sezonu Okružen mrtvima ocenjujemo pozitivno uz preporuku za gledanje sa optimizmom na rezervi. Za sada deluje dobro, ali posle toliko epizoda o koje smo se “opekli” nikad ne znate šta će nam ona sledeća doneti.

Continue Reading
Advertisement