Od 9. marta, subotom u 20.00 Radio-televizija Srbije počinje da emituje novu kriminalističku seriju „Pet“. Odmah nakon toga sledi serija Grudi koja je nastala u koprodukciji Radio-televizije Crne Gore i producentske kuće „Meander film“, a koju je, po scenariju Marije Perović i Vladislave Vojinović, režirala Marija Perović.

PET

Pet žena, najboljih drugarica iz detinjstva, posle dve decenije ponovo se okupljaju u Beogradu.

Nakon surovog ubistva Nininog muža ona postaje bogatašica, pošto joj je pripalo kompletno nasledstvo. Međutim, upravo to bogatstvo može da je košta života, a kako bi uspela da pobedi surovi muški svet Nini će pomoći četiri drugarice.

U prvoj epizodi upoznajemo pet glavnih junakinja:
Sonja ima problem sa muškarcima. Kaća na efikasne načine rešava tuđe probleme, ali ne i svoj – nakon razvoda, starateljstvo nad sinom je pripalo mužu. Natalija, odnosno, Tila, brigu o sinu uglavnom prepušta ujaku Bogdanu nakon što joj je muž preminuo, a ona s mladim borcem ide da skuplja novac u ilegalnim borbama na periferiji Beograda i bezobzirno radi samo ono što se njoj hoće. Nina živi život luksuza – ogromna vila sa bazenom, privatni vozači i obezbeđenje. I Aleks, prodavačica skupih automobila.

Glavne uloge igraju Jelena Đokić, Hristina Popović, Marija Karan, Gala Videnović i Milena Radulović.

Grudi

Radnja ove porodične mini-serije smeštena je u Nikšiću. Likovi su pripadnici srednje klase, intelektualci, neostvareni i šarmantni antijunaci, roditelji i oni koji pokušavaju da se ostvare kao roditelji. Svaka epizoda je posvećena jednom od glavnih junaka, a to su tri žene i jedan muškarac.

Ana (42) je biohemičar i samohrana majka. Samoj sebi je dijagnostifikovala kancer grudi. Zorka (42) je supruga uspešnog biznismena koja pokušava da ostane trudna. Pita se da li su joj grudi u redu zbog hormona. Jelena (43) je udata za stranca, nastavnica u Nikšiću, rodnom gradu sve tri glavne junakinje ove priče, koja želi inostranu stipendiju.

Njih tri se susreću u rodnom gradu na dvadesetpetogodišnjici mature. Iako žive u tri različite države koje su nastale raspadom Jugoslavije svaka ima važne probleme sa grudima. Fuki (42), njihov šarmantni i delinkvenciji sklon školski drug sa sve tri drugarice ima i još ponešto. Fuki živi sa svojom babom i bavi se sumnjivim poslovima.


Tri dana, tokom kojih svi oni podvlače crtu i računaju sa još uvek bezbrojnim nepoznatima, promeniće im živote. Šest meseci kasnije, jedan dan, kao epilog, pokazaće krajnje rezultate na njihovim putevima ka samoostvarenju. U prvoj epizodi serije u tok jedne slučajne ljubavne noći Ane sa Fukijem, saznajemo da u njenom životu ništa nije kako izgleda…

Jedna od ključnih tema serije je borba protiv kancera dojke. Osnovni pokretač serije je generacijsko, gimnazijsko prijateljstvo, a dramski razlog bolest, tako da serija osim dramskog, umetničkog, humorističkog, melodramskog, ima i edukativni značaj, jer skreće pažnju na vrline i mane savremenog društva: tempo života, trka za afirmisanjem, opstanak, prijateljstvo, podrška, generacijski sukob i želja za boljim životom.

Uloge tumače: Dubravka Drakić, Nada Šargin, Marija Škaričić, Vojin Ćetković, Mira Banjac, Peđa Bjelac, Jelena Đukić, Danilo Lončarević, Branimir Popović, Aleksandar Đurica… i drugi.


Urednik serije za RTS: Marko Novaković
Režija: Marija Perović
Scenario: Marija Perović i Vladislava Vojnović
Direktor fotografije: Dušan Grubin
Scenografkinja: Dragana Baćović
Kostimografkinja: Tijana Todorović

Foto Promo