Connect with us

FILM

HIT! Oskarom nagrađen film SLOBODNO PENJANJE na Beldoksu!

Na predstojećem festivalu Beldocs, koji će biti održan u Beogradu od 8. do 15. maja, biće prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i dobitnik tog prestižnog priznanja „Slobodan i sam“, najavili su organizatori Beldoksa. Peti nominovani film je publika Beldocsa imala […]

Published

on

Na predstojećem festivalu Beldocs, koji će biti održan u Beogradu od 8. do 15. maja, biće prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i dobitnik tog prestižnog priznanja „Slobodan i sam“, najavili su organizatori Beldoksa.

Peti nominovani film je publika Beldocsa imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa.

Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta.

Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju.

Za Nacionalnu geografiju, film „Slobodan i sam“ predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat do sada, tako da se i nije dovodilo u pitanje da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi „Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri“, „U raskoraku“ i „RBG“, koje će publika Beldocsa imati prilike premijerno da vidi.

Prvi film, sačinjen od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u Okrugu Hejl, u američkoj državi Alabama, kritika je hvalila do nebesa.

Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja otriva neke skrivene detalje o ljudima koji, kao i svugde drugde, žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo.

Reditelj Ramel Ros sa svojim prvim filmom već je pokazao visoku filmsku pismenost, za koju se s pravom našao među nominovanim za Oskara.

Treći film, „U raskoraku“ reditelja Binga Liua, spaja ponovo trojicu mladića koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću.

Dok voze skejtove i deluje krajnje bezbrižno, oni zapravo pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima koja su poljuljala njihovo prijateljstvo.

Film „U raskoraku“ ispričan je, za ovu vrstu dokumentarca, iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama.

„RBG“ su u stvari inicijali sudije američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kult ikone.

Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika, otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen, i same očito fascinirane njenim likom i delom.

U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film „RBG“ je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti.

PHOTO: BELDOCS promo

Continue Reading
Advertisement