Connect with us

FILM

Počinje filmski festival SEDAM VELIČANSTVENIH!

Višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa makedonski dokumentarac „Zemlja meda“ Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora, biće prikazan 9. aprila u Kombank dvorani na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Kombank dvorani. Zoran Popović je uz svoju suprugu Svetlanu jedan od osnivača festivala […]

Published

on

Višestruki pobednik ovogodišnjeg Sandensa makedonski dokumentarac „Zemlja meda“ Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, čiji prizori podsećaju na slike holandskih majstora, biće prikazan 9. aprila u Kombank dvorani na otvaranju Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

Zoran Popović je uz svoju suprugu Svetlanu jedan od osnivača festivala koji će od 9. do 15 aprila u Kombank dvorani imati svoje 15. izdanje. Čast da bude stoti „veličanstveni“, pripala je ostvarenju „Mostovi vremena“ koje je svojevrsni manifest dokumentarizma i velika pohvala nekim od najvećih majstora poetskog filmskog izraza.

Reč je o zajedničkom ostvarenju letonske rediteljke Kristine Briede i posvećenog litvanskog dokumentariste Audrijusa Stonisa, koji četvrti put dolazi u Beograd kao jedan od vrhunskih evropskih autora.

Publika „7 veličanstvenih“ moći će da uživa u ostvarenjima velikih svetskih autora modernog dokumentarizma – Hedi Honigman i Nikolausa Gejrhaltera.

Hedi Honigman, čiji je „Zaborav“ prikazan na „7 veličanstvenih“ 2009. godine, ovoga puta je stvaralačku energiju usmerila na priču jednostavnog naslova „Prijatelj“, o bićima čija inteligencija, veština, ljubav i odanost prelaze granice svih očekivanja.

Proslavljeni austrijski dokumentarista Nikolaus Gejrhalter, u svom osobenom stilu, napravio je spektakularni vizuelni dokument „Zemlja“ čija je premijera bila na Berlinalu, a govori o planeti na kojoj svakoga dana ljudi kao „najodlučniji geološki faktor našeg vremena“ pomeraju brda i planine, drastično menjajući lice Zemlje.

Organizatori su najavili i izuzetan dokumentarac sa severa Evrope – finski „Atos i Amin“ Rete Huhtanen, koji je već početkom ove godine obeležio dokumentarističku scenu Evrope projekcijama na otvaranju nekoliko vodećih festivala. Očaravajući dokumentarac razigranog autorskog postupka govori o magiji detinjstva, svedočeći o dramatičnom sudaru dominantnih kultura u savremenom svetu. Pred beogradsku publiku stiže i pobednik Festivala u Lajpcigu.  Angažovani dokumentarac u italijanskoj produkciji „Imala sam san“ Klaudije Tozi posveta je borbi za poziciju i prava žena koja je intenzivno prisutna u različitim sferama života u Evropi u poslednjih nekoliko godina i impresivni desetogodišnji projekat u kojem autorka kreira svojevrsno kinematičko ogledalo.

U ostvarenja koja će privući najveću pažnju publike tokom festivala spada film „Šta Vala hoće“ Kristi Garland, koji takođe dolazi sa Berlinala, a priča je o neukrotivoj tinejdžerki u kojoj pobuna i bes prete da se svakog trenutka pretvore u erupciju vulkana dok prolazi surovu obuku za specijalnu policiju u palestinskom getu.

Kao bonus za sve ljubitelje dokumentaraca u programu „7 veličanstvenih“ naći će se dve dodatne specijalne projekcije nagrađivanih filmova rediteljke Mile Turajlić „Cinema Komunisto“ i „Druga strana svega“.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement