Ako ste ljubitelji slatkiša i peciva, pogotovo onih koji dolaze iz francuske kuhinje, onda imamo sjajnu vest za vas. Najpopularnijim svetskim kuvarima na kanalu 24 Kitchen uskoro će se pridružiti Beograđanka poznata po izvrsnim kolačima.

Premijera serijala „Nina Babić: Moja francuska pekarica” očekuje nas 10. maja u 13.00, a ova talentovana dama će tokom 16 epizoda (petkom po dve u nizu) podeliti sa nama neke od svojih čuvenih recepata za pripremanje neodoljivih poslastica.

Šu šu, pariz brest, čizkejk sa musom od limuna i kramblom, tartovi sa marakujom, limunom, crnom čokoladom i slanim karamelom… samo su neki od kolača koje posetioce njene poslastičarnice u Zemunu, evo, već četvrtu godinu svojim mirisima i ukusima vode direktno na ulice Pariza. A sada će svi oni vešti s varjačom moći da ih prave u kućnoj radinosti.

– Rešila sam da stanem na crtu i otkrijem sve tajne svog zanata. Smatram da je važno da ljudi imaju prave recepte. Naravno, svaka ruka drugačije kuva i neophodno je znanje da biste nešto napravili. Ako vam kažem da su moji recepti provereni i da ih koristimo u mojoj poslastičarnici, a kolač vam, ipak, ne ispadne kako treba – onda je to stvar vežbe. Kod francuskih kolača i peciva najvažnija je tehnika. Možete strogo da se držite recepta, a da ne znate neki tehnički detalj, na primer, koju lopaticu za testo da koristite ili koliko dugo nešto da mutite, pa da stvar propadne. I ja sam vežbala. To je normalan put kao i u svakom drugom poslu – kaže nam Nina Babić, koja je do pre sedam godina gradila uspešnu karijeru u svetu marketinga, a onda je pravu ljubav pronašla među očaravajućim mirisima tek ispečenih peciva i sveže umućenih filova.

U kolače se, kaže, postepeno zaljubljivala. Naučila je da ih pravi pre deceniju i po, ali kako to obično biva sa omiljenom poslasticom svake domaćice – spremala ih je često, a onda bi napravila pauzu. Prekretnica u životu bila joj je 2012, kad je pisala kolumnu za jedan časopis. Na papir je pretočila kratke priče o svom detinjstvu, sećanja na kreativne žene iz njene porodice koje su bile vrhunske kuvarice. Sve se nekako vrtelo oko hrane. Imala je obavezu da pripremi jelo i da ga fotografiše. I baš u tom periodu dogodila se čarolija. Shvatila je da je sve to čini srećnom.

– Tako se javila potreba da napravim životni presek. Rekla sam sebi: „Zašto stalno radiš za klijente, počni da radiš nešto za sebe.” Razmišljala sam da otvorim restoran, od čega sam u startu odustala jer nisam imala dovoljno resursa i znanja. Ali volim da pravim kolače. Onda sam godinu i po mesila kao luda, svaki dan sam nosila po tri ture kolača i skupljala utiske. Nije mi išlo baš lako tokom tih prvih šest meseci pakla. Razne stvari su propadale i nije uspevalo sve onako kako sam planirala. Onda sam se odjednom pronašla u pravljenju francuskih poslastica i iz rerne je počelo da izlazi baš ono što sam želela – drugačiji kolači. Restoran je bio preveliki zalogaj, ali ne i poslastičarnica. I tako je 2015. počela moja slatka avantura – priseća se Nina, koja se za francuske kolače odlučila slučajno.

Jedan Francuz naučio ju je da pravi šu šu, francusku verziju njenih omiljenih princez krofni, sa neodoljivom hrskavom koricom. Kad je probala te šuplje loptice pune krema, to joj je, kaže, bio doživljaj za ceo život. Još kad je zaključila da može da menja kremove, boju korica… Inspiraciji nije bilo kraja.

– Kad hoćete da pokrenete mali biznis, a nemate tajkunska sredstva, tražite svoju nišu. Moja niša su bili francuski kolači, zato što ih u tom trenutku niko nije pravio u Beogradu. Danas već imate nekoliko poslastičarnica u kojima nude šu šu, ali ja sam pre četiri godine bila prva – hvali se Babićeva, koja je nastavila da bude pionir u svom poslu. Sada joj je pripala čast da kao prva dama s keceljom iz Srbije vodi emisiju na 24 kičn. I ovaj izazov nametnuo joj se neplanirano. Ljudi iz regionalne Foks TV saznali su za nju iz magazina za koji je pisala. Usledilo je nekoliko razgovora i probnih snimanja. Svaki put bi bila zaprepašćena što je prošla u sledeći krug, jer je, tvrdi, surovo samokritična. A onda joj je jednog dana zazvonio telefon…

– Pomislila sam: „Valjda će da mi ponude ugovor, jer ne verujem da bi sa mnom razgovarali 20 minuta da ne valjam.” Sve se brzo odvijalo od trenutka kad smo se dogovorili da snimamo emisiju. Rešila sam da pred kamerama spremam ono što mi najlakše ide od ruke i što, na kraju krajeva, volim. Nadam se da će ljudi osetiti moju ljubav prema kolačima i da će ih ona inspirisati – poručuje Nina, kojoj je i dalje šu šu omiljena poslastica. – Njega volim, pa volim (smeh). Ostali se menjaju. Drag mi je i pariz brest sa kremom od lešnika. Reč je o kolaču sa sličnim testom, napravljenim u obliku točka u čast jedne biciklističke trke. U dnu se nalaze karamelizovani lešnici, koji su samleveni u pastu za praline, a krem se sastoji od mnogo putera i lešnika. Ma, prste da poližete!

PUTEŠESTVIJE RUM BABE

U svakoj epizodi Nina će predstaviti dva-tri recepta. Osim kolača, praviće vijetnamsku kafu s kondezovanim mlekom i sokove od sirupa s redukovanom količinom šećera. Naučiće nas da spremimo i koktel koji je Hemingvej pio u hotelu „Ric”.

– Trudila sam se da za neke recepte ispričam odakle potiču. Burna francuska istorija imala je uticaj i na kolače. Priča o rum babi je veoma zanimljiva. Nakon što je poljski kralj Stanislav proteran, stigao je kod Luja 15, a sa sobom je doneo recept za ovaj kolač. Tako je rum baba postala najpoznatija poslastica na francuskom dvoru. Kad je izbila Revolucija, poslastičari su pobegli u Italiju. Sa sobom su poneli recepturu za rum babu. Zato je to danas najpopularniji kolač u Italiji – otkriva Nina.

Foto FOX

Izvor Novosti