Connect with us

TV

Nacionalna geografija obeležava 50-godišnjicu sletenja čoveka na Mesec

Published

on

Pre tačno 50 godina, američki astronauti Nil Armstrong i Edvin “Baz” Oldrin prvi put su kročili na Mesec. Misija Apollo 11 spustila se na tlo Zemljinog satelita 20. jula 1969. a šest sati po sletanju Nil Armstrong je postao prvi čovek koji je kročio na Mesečevu površinu. Tada je izgovorio legendarne reči: “Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo”. Raketa Saturn V sa astronautima je lansirana 16. jula 1969. godine. Armstrong je nešto više od dva sata proveo van letelice kojom je upravljao Majkl Kolins. Oldrin je šetao Mesecom nešto kraće, a zajedno su prikupili gotovo 25 kilograma materijala sa tla i vratili se na Zemlju.

Povodom 50-godišnjice od prvog spuštanja čoveka na Mesec, kanal Nacionalna geografija je mesec jul posvetio tom događaju. Na programu će se naći šest premijernih dokumentaraca, koji će nam otkriti mnoge stvari koje do sada nismo znali o možda najvećem poduhvatu čovečanstva.

APOLO: MISIJE DO MESECA (1 X 120)

Od 7. jula, nedeljom u 21.55

Novi film sa do sada neemitovanim zvučnim snimcima, prikazuje ključne trenutke NASA Apolo programa i američkih napora da slete na Mesec pre 1970. Misije su prikazane ne kroz savremenu retrospektivu već kroz TV prenose, radijske emisije, filmove NASA i do sada neemitovane snimke iz Kontrolne sobe. Osnovni medijski izvori prikazuju kako su misije programa Apolo prikazane javnosti.

ARMSTRONGOVI SNIMCI (1 X 60)

Od 7. jula, nedeljom u 20.55

 “Armstrongovi snimci” je jednosatan dokumentarac koji prikazuje profesionalni i privatni život prvog čoveka koji je zakoračio na Mesec. Iako su njegove reči izgovorene na površini Meseca, poznate celom svetu, čovek koji ih je izgovorio dugo je bio misterija. U serijalu su korišćeni intervjui sa njegovim biografom, prijateljima, članovima porodice i arhivski snimci intervjua sa Nilom Armstrongom lično, kako bi prikazao život jednog od najvećih i najnesvaćenijih junaka naše prošlosti.

APOLO: POVRATAK NA MESEC (2 X 60)

Od 14. jula, nedeljom u 21.55 i 22.55

Prvi put dokumentarac spaja izmišljene scenarije, realističnu 3D animaciju i digitalizovanu arhivu u viskoj tehnologiji prikaza kako bi dočarao ceo Apolo program. Ova epizoda, smeštena u senku Hladnog rata, prati prvi deo programa, od tragedije Apola 1 do uspeha Apola 8.

MISIJE DO SATURNA: UNUTAR PRSTENOVA (1 X 60)

Od 14. jula, nedeljom u 20.55

U 2017. kosmički brod Kasini urušio se u Saturnovoj atmosferi. Od tada naučnici istražuju podatke njegove poslednje 22 orbite i došli su do neverovatnog zaključka. Iako se smatralo da su prstenovi stari koliko i sama planeta, novi podaci pokazuju da su relativno nedavno nastali i da polako nestaju.

ISTRAŽIVAČ: PUTOVANJE DO EVROPE (1 X 60)

Od 21. jula, nedeljom u 20.55

Evropa je Jupiterov ledeni mesec udaljen 485 miliona milja od Zemlje. On je možda naša najveća nada o pronalasku vanzemaljskog života u našem solarnom sistemu. Danas, savremena vrsta istraživača i naučnika planira da otputuje na Evropu kako bi došli do odgovora: Da li tamo ima života?

EKSPEDICIJA NA MARS: SPIRIT I OPORTJUNITI (1 X 120)

Od 21. jula, nedeljom u 21.55

NASA je izgubila kontakt sa Spiritom 2011. Sada je Oportjuniti van kontakta sa Zemljom od juna 2018. NASA se pozdravlja sa svoja dva neustrašiva istraživača Crvene planete.

Continue Reading
Advertisement