Sve o 3. sezoni “Legiona”: Mogu li se voleti negativci?

Borba Dejvida Halera sa Kraljem senki još je daleko od kraja, uprkos tome što od 8. jula na FOX kanalu počinje finalna sezona popularnog naučnofantastičnog serijala “Legion”. Spremni smo za nove epizode koje će nam u prepoznatljivom stilu “saviti” um pod najneočekivanijim uglovima i vakcinisati ga novom dozom psihodelije koju garantuju dobro nam znani Marvelovi Legionari.

Ono po čemu je “Legion” prepoznatljiv jeste činjenica da se nimalo ne uklapa u Marvelov šablon. Međutim, ne pripada ni bilo kom drugom univerzumu u koji bismo pokušali da ga uklopimo – TV, strip ili onom uobičajenom sa zvezdama, svemirskim brodovima i vanzemaljcima sa super moćima. Reč je o potpuno zasebnom svetu čudnih ljudi, bića i fenomena koji je osmislio tvorac kultne serije “Fargo” Noa Hauli. Jednostavno, sasvim slučajno se dogodilo da je upravo zvezda “Legiona” lik koji nam je sjajno dočarao glumac Den Stivens, istovremeno i najmoćniji mutant na svetu. Ili najluđi. Sasvim svejedno.

Šta nam donosi treća sezona “Legiona”?

Nažalost, a to možda i nije tako loše, serija će se završiti sa predstojećom sezonom. Ono što nas je sve “ushitilo” i obradovalo jeste to što smo u trejleru za novi ciklus “Legiona” videli Dejvidovog tatu, Profesora Iksa iliti Čarlsa Ksavijera (glumi ga Hari Lojd) koji u klipu isprobava Siribrovu kacigu. Osim toga, da će nova sezona biti čista egzotika govore nam i scene u kojima vidimo Dejvida kao gurua u duhovnoj hipi komuni. Znajući da su pravi razlozi Dejvidovih postupaka uvek skriveni i nedokučivi, pravo pitanje je ko će biti naš junak u novoj sezoni.

“To što ga zatičemo u hipi okruženju ima svoje objašnjenje. Naravno, tu je da bi dobio ono što mu treba. Ovog puta je reč o pozitivnoj afirmaciji iz koje crpi energiju, a to postiže time što iste pozitivne misli usađuje u ljudske umove. Dakle, reč je o povratnoj petlji iz koje nema izlaza. Govoreći o njegovom mentalnom stanju, nije ništa zdraviji nego što je to bio u početku. Možda malo fokusiraniji, ali i to je kratkog daha”, otkriva nam obrise treće sezone “Legiona” glavni glumac Den Stivens, dodajući da će Dejvidova perspektiva sada mnogo zavisiti od novog lika koji se pridružuje seriji, takozvane Svič ( Lauren Tsai), čija je spektakularna moć to da može da putuje kroz vreme. Upravo ono što je Dejvidu u njegovoj misiji preko potrebno.

Zašto kraj posle tri sezone?

Kada je reč o razlozima za nešto raniji kraj serije Hauli je istakao da su završeci ono što pričama daje smisao.

“Legiona sam oduvek zamišljao kao kompletnu priču sa početkom, sredinom i krajem. Za mene je bilo prirodno da serija ima tri sezone, jer mi se to činilo kao najmoćnija i najkonciznija verzija posle koje bi sve bilo rečeno.”, obrazložio je pravi razlog završetka serije Hauli, dodajući da će u poslednjim epizodama Sid sa preostalim članovima Odseka 3 nastojati više da razumeju Dejvidove postupke nego što će pokušavati da stanu na kraj njegovim zlodelima.

Sve u svemu, bilo da je reč o realizaciji Haulijeve ideje da napravi seriju od tri sezone kojom je posle svega sasvim zadovoljan, ili je reč o eksperimentu posle čije je druge etape, iliti sezone rekao “Ok, ovo je pošlo u nekom čudnom pravcu. Završavamo!”, činjenica je da je “Legion” potpuno atipična serija za male ekrane.

Manje Marvela, više originalnih ideja

Iako nismo pogledali celu sezonu, već samo polovinu, i oduševili se sjajnom režijom, može se reći da će finale “Legiona” biti veliko upravo prema tome što je manje zasnovano na Marvelu, a mnogo više na Haulijevim originalnim idejama. To je nesumnjivo bila dobitna kombinacija koja je privukla sve koji su ostali uz seriju do samog kraja. Istina, to nije bio nimalo lagan zadatak. “Legion” za razliku od, recimo “Čiste hemije” čije ludilo funkcioniše po sličnim principima nije svoju publiku na kraju poštedeo brutalnog raspleta i razdvojio moralno od nemoralnog, podelivši važne životne lekcije kako priroda nalaže. Sasvim suprotno, naš glavni junak bio je sve lošiji i lošiji, ne štedeći nikoga svog zla. Moralna načela se gube u toj psihodeliji slike i zvuka ostavljajući kao svetlu tačku jedino bitno pitanje – Mogu li se voleti zlikovci? Ko je u sebi pronašao dovoljno razumevanja za našeg glavnog junaka, ostao je uz seriju do kraja. Ostali su pronašli neku drugu.

Foto FOX