Connect with us

TV

Treća sezona “Zapadnog sveta”: Novi početak ili kraj serije?

Published

on

“Mnogo para, malo muzike”, a može i ona: “Tresla se gora, rodio se miš”. Izaberite sami poslovicu koja vam je srcu draža za opis dosadašnjeg televizijskog života serije “Zapadni svet”. U susret trećoj sezoni, najavljenoj za 2020, njeni autori, sa svemoćnom produkcijom HBO, u odbranu svog TV čeda upotrebili bi onu treću, opet srpsku: “Prvi (odnosno drugi) mačići (ciklus) se u vodu bacaju”. Jer, po njima – “ima dana za megdana”.

Posle “Igre prestola”, “Westworld” je najambicioznija i najskuplja serija produkcije HBO. S obzirom na to da je megalomanski zamišljena, sa basnoslovnim budžetom, zvučnom glumačkom postavom, velelepnom scenografijom, dramskim scenama u kojima sve pršti od seksa i nasilja, čelnici HBO nisu krili da su od samog početka mnogo očekivali od ovog projekta. Pa čak i da nadmaši uspeh Game of thrones. Prva epizoda prve sezone startovala je odlično, zabeleživši veću gledanost od premijere čuvene epske drame. Kritirači su za priču, glumu i vizuelne efekte u prvih 10 nastavaka imali samo reči hvale, a i rejting serije je bio na zadovoljavajućem nivou. Međutim, nagrade su izostale. Bar one najvažnije. To, pak, nije obeshrabrilo HBO. Pre isteka prve sezone naručena je druga, uz obrazloženje kako se očekuje da “Zapadni svet” u narednim ciklusima postane veliki hit. Ali, druga sezona autorskog čeda supružnika Džonatana Nolana i Lise Džoj nije bila tako dobro prihvaćena kao prva. Najveće primedbe su upućene upravo na njihov račun – mlak scenario! I pored toga, producenti nisu izgubili nadu. Obećavaju da će ono što nije valjalo biti ispravljeno u trećoj sezoni. Valjda se uzdaju i u onu našu staru – “treća sreća”. Samo ovog puta trebalo bi pošteno da se potrude da bi popravili utisak, jer im se publika u drugoj sezoni maltene prepolovila. A onima koji su ostali verni seriji moraće da prirede dobru zabavu, kako “treća sreća (sezona) ne bi bila magareća”, u ovom slučaju poslednja.

Novo okruženje za novi početak

I ptice na grani znale su još pre završetka druge sezone da je “Zapadnom svetu” očajnički potrebno novo “odelo”. Zato i ne čudi što će nas u novim epizodama autori povesti u urbani svet budućnosti. U grad-državu Singapur. To je drastična promena, imajući u vidu da su se prve dve sezone snimale u prašnjavim divljinama Kalifornije i Jute. U nastavku naši junaci zameniće kaubojske čizme luksuznim cipelama, konje brzim motorima, a stare i prljave gostionice staklenim neboderima. Po svemu sudeći dani u gradiću Svitvoter ostaće za nama. Bar u trećem ciklusu.

Odluci HBO da produkciju iz Amerike preseli u Singapur kumovao je autorski dvojac. Kada su odlučili da “Zapadnom svetu” promene pejzaž, krenuli su po svetu da traže grad sa futurističkim obrisima. A kako je Lisa Džoj baš u to vreme pogledala hit film “Ludo bogati Azijati”, ideja da Singapur bude sledeća snimajuća lokacija sama se nametnula.

– Kada smo rešili da radnju treće sezone izmestimo sa divljeg zapada u grad budućnosti, počeli smo da tragamo za lokacijama koje bi verno oslikale naše zamisli. Tako smo došli do Singapura, o kojem u početku nisam znala ništa više od onog što sam videla u filmu “Ludo bogati Azijati”. Čim smo ga posetili, shvatili smo da je njegova jedinstvena arhitektura, kojom dominiraju kružni i polukružni neboderi, baš ono što na filmskoj kameri deluje estetski izuzetno lepo i futuristički – rekla je Lisa.

Aron Pol – glumačko pojačanje

Prethodna sezona završila se uništenjem parka “Zapadni svet”. Poznato je samo da je Dolores Abernati uspela da pobegne u telu “domaćina” koji izgleda kao Šarlot Hejl. U predstojećem ciklusu, koji će nas konačno odvesti u život izvan parka, upoznaćemo novog glavnog lika koga tumači Aron Pol (“Breaking bad” iliti “Čista hemija”). U trejleru za nove epizode, koji je na internetu osvanuo u noći kada se završila “Igra prestola”, pokazao nam je iz ugla novog junaka kratak uvid u svet pun robota, i na samom kraju, njegov susret sa Dolores!

Osim Evan Rejčel Vud još nije poznato hoće li neko iz prve dve sezone reprizirati uloge u novoj.

Foto Promo

Trejler:

https://www.youtube.com/watch?v=wjC1u8Of95I

Continue Reading
Advertisement