Connect with us

SPORT

Fudbal – Kvalifikacije za LŠ: Crvena zvezda – Helsinki

Published

on

Fudbaleri Crvene zvezde dočekuju šampiona Finske Helsinki, u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Meč se igra u večeras,  od 20.45 na stadionu Rajko Mitić uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a. Komentator utakmice biće Nemanja Matić.

Pred šampionom Srbije je i četvrti takmičarski meč ove sezone, treći u kvalifikacijama za elitno klupsko takmičenje starog kontinenta. Zvezda je u prvom kolu bila uspešnija od prvaka Litvanije Suduve. Posle remija u Marijampoleu bez golova, Milojevićev tim je uspeo da savlada Suduvu na svom stadionu sa 2:1 golovima Boaćija i Marina, i tako prođe u drugo kolo kvalifikacija. Ovog vikenda počela je i domaća Superliga, a crveno-beli su na premijeri uspeli da savladaju Javor iz Ivanjice sa 2:0, golovima Branka Jovičića i Bena sa penala.

Na tom susretu Milojević je pružio šansu Pavkovu od starta, dok je Boaći bio na klupi, na desnom krilu šansu je dobio Jevtović, koji je odigrao čitav meč i ostavio je dobar utisak, dok je u veznom redu šansu sa klupe dobio i novajlija, mladi Miloš Vulić. Zvezda je od starta igrala sa Ivanićem i Jovičićem u sredini, ispred njih je delovao Marin, a meč je na klupi presedeo Dušan Jovančić. Na desnom beku igrao je Filip Stojković, dok je na levom beku debitovao Brazilac Žander, koji se protiv Javora pokazao kao odlično pojačanje tima u ovom prelaznom roku – imao je nekoliko odličnih prodora i još boljih centaršuteva, a delovao je i vrlo sigurno i staloženo u defanzivi.

U zadnjoj liniji nije bilo promena – Babić i Milunović nastupali su kao štoperski par ispred Borjana na golu. Zvezda je protiv Javora odigrala čvrsto, raznovrsno u napadu i dominantno u posedu lopte, a sa igračem više Zvezda je rutinski došla do prve pobede u Superligi, bez primljenog gola. Pred svojim navijačima na stadionu Rajko Mitić, crveno-beli će biti favoriti protiv šampiona Finske.

Ekipa Helsinkija je u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona bila bolja od Toršavna sa Farskih ostrva. Ukupan skor u dvomeču bio je 5:2 za ekipu iz prstonice Finske. U domaćem šampinatu Helsinki je već odigrao 17. utakmica i trenutno su na petom mestu na tabeli sa 26 osvojenih bodova, tri manje od lidera u prvenstvu Ilvesa od kojeg imaju i dve odigrane utakmice više. Helsinki je u dosadašnjem delu šampionata zabeležio šest pobeda, osam remija i tri poraza, uz 19 datih i 17 primljenih golova. Sa klupe ih predvodi 36-godišnji Toni Koskela, nekadašnji vezista Moldea, koji je od 2015. do 2017. vodio i omladince Helsinkija do 19 godina. Koskela je prošle sezone predvodio ToPS tim do drugog mesta u šampionatu Finske, da bi ove sezone dobio priliku i na klupi prvog tima Helsinskija.

Ekipa je u seriji od šest utaknica bez poraza – imaju tri pobede i isto toliko remija, a ovog vikenda remizirali su sa liderom Ilvesom u gostima 1:1. Najbolji igrač tima je 29-godišnji reprezentativac Finske Riku Riski koji je dao četiri gola u ligi i dva pogotka protiv Toršavna u kvalifikacijama, a pored njega ističe se i Lapalainen koji je tri puta pogađao u ligi i dva puta na startu kvalifikacija protiv Toršavna. Treba pomenuti i 21-godišnjeg Evansa Mensaha iz Gane koji je dao takođe tri gola u šampionatu, ali se nije upisaivao u strelce protiv tima sa Farskih ostrva. Helsinki je prošle sezone osvojo 29. titulu šampiona svoje zemlje, a drugu za redom.

Klub koji postoji već 112 godina pored 29 titula ima i 13 osvojenih Kupova Finske – poslednji 2016/2017, kao i pet titula u Liga kupu. Iako su debitovali na evropskoj sceni još davne 1965/66, fudbaleri Helsinkija su najveći uspeh do sada zabeležili u sezoni 1998/99 kada su jedini put do sada igrali u grupnoj fazi Lige šampiona, ali su te sezone u grupi sa PSV-om, Kajzerslauternom i Benfikom zauzeli poslednje mesto sa samo jednom pobedom i to kod kuće nad Benfikom od 2:0.

Pored toga, Helsinki je 2014/15. jedini put do sada igrao i u grupnoj fazi Lige Evrope gde su i pored trijumfa nad Kopenhagenom i Torinom, ispali kao treći u grupi u kojoj je još bio i Belgijski Klub Briž.

U poslednjie tri sezone nisu dolazili do grupne faze evropakih takmičenja, a prošle sezone su najpre ispali u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Bate Borisova iz Belorusije, da bi potom u trećem koli kvalifikacija za Ligu Evrope od Helsinkija bio bolji i tim Olimpije iz Ljubljane ukupnim rezultatom od 7:1 u dvomeču.

Crvena zvezda je u seriji od pet mečeva bez poraza – imaju četiri pobede i jedan remi sa Suduvom, ali još značajnije je to što Milojevićev tim polako podiže formu i igra sve brže i sigurnije, pogotovo u završnici napada.

Pobednik ovog susreta igraće u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sa boljim iz duela između Kopenhagena i Nju Sentsa iz Velsa.

Zvezda je veliki favorit u sredu pred svojim navijačima na stadionu Rajko Mitić, a utakmica se igra od 20 časova i 45 minuta, uz direktan prenos na Prvom programu RTS-a. Komentator utakmice biće Nemanja Matić.

Foto Promo

Continue Reading
Advertisement