Connect with us

FILM

RTS snima film o Ivi Andriću – PROLEĆE NA POSLEDNJEM JEZERU

Published

on

Na Palićkom jezeru, 1. oktobra počelo je snimanje novog tv filma u produkciji Radio- televizije Srbije – Proleće na poslednjem jezeru, scenariste Vuleta Žurića, u režiji Filipa Čolovića.

Proleće na poslednjem jezeru istražuje period iz života našeg proslavljenog pisca Ive Andrića, u vreme njegovog ambasadorskog angažmana. Radnja filma smeštena je u godine Drugog svetskog rata, kada su diplomate i diplomatsko osoblje iz jugoslovenskih misija iz zemalja koje je okupirao Treći rajh, deportovani u hotel na Bodenskom jezeru. Među diplomatama našao se i sam Andrić, u to vreme veleposlanik jugoslovenskog diplomatskog predstavništva u Berlinu. Paralelno sa iščekivanjem razrešenja sudbine jugoslovenskih diplomata koji borave u hotelu, razvija se i intrigantna priča o ljubavnom trouglu između Andrića, kostimografkinje Milice Babić i njenog muža Nenada Jovanovića.

Osim Andrića, Babićeve i Jovanovića, u filmu Proleće na poslednjem jezeru prikazane su mnoge ličnosti jugoslovenske diplomatije tog doba, kao što su Radovan Šumenković, Josip Miličić, Vladimir Vauhnik…

Ekipa tv filma na Paliću je snimala tri dana, a snimanje se, potom, nastavilo i u Beogradu, na brojnim lokacijama među kojima su Beli dvor, zgrada Jugoslovenskih železnica, Srpsko lekarsko društvo, nekoliko prestoničkih hotela i čuveni voz „Romantika“.

Završetak snimanja planiran je za 24. oktobar.

Glumac Tihomir Stanić ponovo će se naći u ulozi velikog književnika Ive Andrića, a pored Stanića glumačku ekipu čine i Nebojša Milovanović, Olga Odanović, Nataša Tapušković, Marija Vicković, Aleksandar Đurica, Jelena Ćuruvija, Dragan Petrović, Jovan Jovanović, Boris Komnenić, Branislav Trifunović i mnogi drugi.

Izvršna producentkinja: Marija Bereta

Direktor fotografije:  Gojko Despotović

Scenografkinja:  Mirjana Andrejević

Kostimografkinja:  Natalija Lukić

Urednica tv filma: Tamara Baračkov

Continue Reading
Advertisement