Connect with us

FILM

ANICA DOBRA kao GRDANA: GOSPODARICA ZLA u srpskoj sinhronizaciji!

Published

on

Jedna od najboljih glumica na našim prostorima Anica Dobra izabrana je da pozajmi glas liku iz novog Diznijevog filma „Grdana – gospodarica zla“, koji u originalnoj verziji filma igra glumica Mišel Fajfer.

Anica kaže da joj ovo nije prvi put da učestvuje u sinhronizaciji nekog lika, u ovom slučaju kraljice Ingrid, kao i da je ovakva vrsta glumačkog rada drugačija i zahtevnija od klasične glume:

„Rad na sinhornizaciji nekog lika je potpuno drugačiji od onog kada glumac telom i glasom stoji ispred kamere. Ovde je glumac ispred mikrofona, isključivo svojim glasom kojim mora da dočara određeni lik“, kaže Anica i dodaje da je priliku da sinhronizuje lik kraljice Ingrid dobila na glasovnom kastingu.

„Bez ovog kastinga ne možete da dobijete ulogu. To je princip. Ovog puta sam prošla, a dešava se da budem i odbijena“, rekla je glumica.

Anica je objasnila kako izgleda postupak sinhronizacije i pozajmljivanja glasa liku:

„U studiju glumac stoji ispred malog crno-belog televizora na kojem je slika skremblovana iz predostrožnosti, a onda je sve na glumcu koji mora da se potrudi da što vernije prevede lik na maternji jezik kako bi olakšali roditeljima da ne čitaju titlove deci u bioskopu“, kaže Anica.

Glumcu je utoliko teže da sinhronizuje lik jer nije u prilici da pogleda ceo film, već samo scene u kojima glumi, pa je tehnika dočaravanja glasom od presudne važnosti za uspešnost lika, dodala je Anica, koja je stalni član Ateljea 212, a glumi i u predstavama Zvezdara teatra.

Kaže da je pozorište jedino mesto gde naša publika može da je vidi.

„Trenutno je scena jedini prostor gde na pravi način mogu kreativno da se izrazim i da se zaradujem svaki put kada stanem na nju“, rekla je Anica.

Kada je reč o domaćem filmu, ali i sadašnjem stanju srpskog filma, Anica kaže:

„Skidam kapu svakome ko je posle niza godina u stanju da dođe do svog filma. Film je zapravo sudbina svakog pojedinca i određuje ga zaista sudbinski. Film je i dalje na prvom mestu po kategorizaciji kao najveća privilegija onoga što može glumac da radi. Ono što je za glumca bitno je kontinuitet. Ako je u poziciji da radi stalno, mislim da je taj glumac srećan glumac“, rekla je Anica.

Glumica kaže da u budućnosti nema planove kada je srpski film u pitanju, osim nekih filmskih projekata koji je vezuju za Nemačku, gde već godinama snima i radi.

Kaže da nije lako uklopiti dve zemlje i poslovne obaveze na daljinu, ali ističe da je ljubav prema glumi podstiče da uspešno sinhronizuje sve angažmane.

Anica je istakla da ne žali ni za jednom „propuštenom“ ulogom:

„Pozicija glumca u moje vreme kada sam ja počinjala je bila takva da je glumac mogao samo da bude izabran, a glumac je imao šansu da nešto prihvati ili ne. Ne žalim ni za jednom propuštenom ulogom iz prošlosti, niti ulogom koju bih eventualno želela da odglumim u budućnosti. Mislim da sve što dođe, dođe sa razlogom i treba mu se dati kao da je prvo i poslednje“, istakla je Anica.

Continue Reading
Advertisement