Connect with us

TV

MINA SOVTIĆ iz serije DUG MORU – Muškarci vladaju televizijom! Trebaju nam ŽENSKE PRIČE!

Published

on

Glumica Mina Sovtić oduvek je maštala da radni vek provede iza kamere. Tokom škole režije, igrajući u filmovima svojih kolega shvatila je da ipak može da pruži mnogo više ispred kamere. I nije pogrešila. Akademiju je upisala u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta, a uloge se samo nižu. Gledali smo je u serijama „Ubice mog oca“, „Koreni“ i „Žigosani u reketu“, a odnedavno i kao Juliju u novom ostvarenju Gorana Gajića „Dug moru“.

– Ovo je ozbiljan i ambiciozan projekat. Radili smo na način na koji se više ne snima, jer smo snimali veoma dugo, a sada se projekti uglavnom „štancuju“ – kaže za „Novosti“ Mina Sovtić. – Reditelju Goranu Gajiću je ipak kvalitet bio na prvom mestu, a ne kvantitet. On je vizionar i uvek ima jasnu sliku šta želi da stvori. Od glumca uvek traži više nego što ovaj u tom trenutku misli da je sposoban da da. Ponavljali smo kadrove koliko god puta da treba.

Minu ćemo uskoro gledati i u novim epizodama serije „Žigosani u reketu“. Iako se potpuno posvetila glumi, Sovtićeva nije odustala od režije.

– Živimo u eri gde mi žene imamo potrebu da poslednji talas nejednakosti „izravnamo“. Mada je prividno ravnopravnost između muškaraca i žena skladna, moj neki osećaj je da ipak ima mnogo više glavnih muških uloga i da je protagonista često muškarac. To nije toliko čudno zato što su reditelji i producenti najčešće muškarci. Mislim da postoji tržište i potreba za ženskim pričama. Moja ideja jeste da se bavim režijom i produkcijom u budućnosti kada mnogo više naučim o poslu, zato što svaki snimajući dan naučim nešto novo. U ovom poslu čovek ne prestaje da uči. Imam već neke priče koje su meni zanimljive, ali ću ih stvarati u trenutku kada bude vreme za to i kada budem spremna. Volela bih da se bavim i drugom stranom pričanja priče i to je ono što je mene oduvek zanimalo – da li kroz pisanje, glumu, režiju ili produkciju. Vidim svoju budućnost u tome i idem u smeru da jedno ne isključuje drugo – ističe Mina.

Smatra da uloge pronalaze glumca, a ne obrnuto, pa tako ne mašta mnogo o nekim određenim rolama.

– Htela sam da igram jednu dramsku ulogu i to mi se ostvarilo u seriji „Dug moru“, ali volela bih da se, pošto sada postoji hiperprodukcija serija, malo vratimo filmovima i da snimim neki film – kaže Sovtićeva koja je oduvek bila kreativna, pa je kao mala pravila predstave u dnevnoj sobi.

– Mnogo su mi čitali, pa sam i ja imala neku potrebu da pričam priče. Razmišljala sam da upišem i medicinu, ali sam odustala jer imam ogromnu empatiju prema ljudima. I bilo bi mi preteško da se nosim sa određenim stvarima koje su svakodnevica u životu lekara.

Continue Reading
Advertisement