Connect with us

TV

Gabriel Byrn – RAT SVETOVA je POČEO! Za apokalipsu nam ne trebaju VAANZEMALJCI

Published

on

Vanzemaljci su samo metafora za sve ono što u današnje vreme može biti označeno kao kraj sveta. Apokalipsu mogu doneti klimatske promene, nuklearni rat, a u svakom slučaju će je izazvati čovek, i to mnogo pre nego što nas posete vanzemaljci – poručuje Gabrijel Bern na početku intervjua za portal Film i TV, govoreći o iskustvima sa snimanja obećavajućeg serijala Rat svetova čijih osam epizoda, po dve svakog četvrtka od 22.00, pratimo na FOX kanalu.

Iako zasnovan na čuvenom Velsovom romanu nova verzija Rata svetova može se smatrati prilično slobodnim tumačenjem legendarne saj-faj novele koja nam je podarila već nekoliko TV  i bioskopskih adaptacija, među kojima je posslednja bila ona iz 2005. sa Tomom Kruzom u glavnoj ulozi. Startovao je i BBC-ijev istoimeni serijal koji se od originala razlikuje najpre po tome što je smešten u prošlost (kao što je to dato i u romanu).

U FOX-ovu seriju koja je nastala kao koprodukcija evropsko-afričkog ogranka FOX-a, francuskog Canal+ i britanskog Urban Mytha, a koju kao autor i scenarista potpisuje dobitnik BAFTA nagrade za seriju MisfitsHoward Overman, uloženo je čak 25 miliona funti.

– Kao nezaboravno iskustvo sa snimanja serije Rat svetova ostaće mi taj utisak međunarodnog karaktera ovog šoua. Kao da smo taj američki duh ukalupili u neke naše evropske forme i dobili sjajno jedinstvo na malom ekranu. Bilo je sjajno raditi pod rediteljskom palicom Belgijanca, i istovremeno sarađivati sa francuskom glumačkom postavom – kaže zvezda britanske glumačke scene dodajući da je Rat svetova za njega više od priče o vanzemaljcima.

– To mi je bio najmanje važan deo serije. Ne spadam u grupu ljubitelja naučnefantastike, i moram vass razočarati, ali moja mašta ne funkcioniše u tom pravcu. Jednostavno, ne mogu zamisliti nešto što nije realno i nije dokazano da postoji. Bio je to za mene veliki izazov – voditi rat sa vanzemaljcima. Ipak, drama je ta koja Rat svetova čini drugačijim u odnosu na slične TV poduhvate – objašnjava Bern, ističući da je ovde reč o ljuskim sudbinama na umirućoj planeti.

– Da biste shvatili da nam dolazi kraj, ne morate gledati u nebo, čekajući da slete leteći tanjiri. Dovoljno je daa pogledate kroz prozor i sve će vam biti jasno.    

Continue Reading
Advertisement