Connect with us

TV

Gledali smo: MANDALORIAN – sasvim pristojan SVEMIRSKI KAUBOJAC!

Published

on

Moramo priznati – nedosstajalo nam je. I zbog toga nam je još i draže što se univerzum Ratova zvezda vratio u naše živote i pre premijere dugoočekivane devete filmske epizode, sa prvom TV epizodom serijala Mandalorian, prema svemu sudeći – sjajnim startom.

Ukratko, dobili smo nešto što u detaljima nosi pečat kultne naučno-fantastične sage, a u stvari je potpuno nova priča koja na poseban način osvetljava ceo svet iza kulisa Ratova zvezda koji pratimo skoro četiri decenije.

Minusima, za sada, nismo pružili prostora. Iskreno, na osnovu jedne epizode teško je dati bilo kakav sud, osim onog okvirnog – dopada li nam se, ili ne. Nama se dopada. Baš zbog toga što u osnovi to jesu Ratovi zvezda, ali tek toliko da ispoštuju formu koju je Mandalorian obojio nekim svojim tonovima. Počevši od odlične muzike, preko boja i estetike divljeg zapada, fotografije, režije, dobro vođene priče koja nam razotkriva funkcionisanje sistema lovaca na ucenjene glave do vremenskog okvira u koji je smeštena serija – nakon pada Imperije, a pre uzdizanja Prvog reda.

Najsnažniji utisak koji je celu ideju ovog serijala okrenuo za 180 stepeni u odnosu na film jeste upravo taj vestern momenat koji od našeg glavnog junaka (tumači ga Pedro Paskal) stvara odmetnutog usamljenika kog bismo u bilo kojoj pravoj kaubojskoj priči lako mogli zamisliti kao opasnog, ali romantičnog revolveraša koji na svojoj umornoj ragi, sa nakrivljenim šeširom odlazi u zalazak sunca.

Kod Mandaloriana, ta vestern linija je mudro vešto ispoštovana, budući da su Diznijevci očigledno pokupili od Marvela dobre fore, te su shvatili da se najoriginalniji sadržaj (koji dobro prolazi) kod ovog žanra postiže upravo izmeštanjem iz očekivane sredine u potpuno nesvakidašnji milje. I pošlo im je za rukom. Naš junak govori malo, i samo kada za tim ima potrebe, svoj posao obavlja vrhunski, a za privatni život, putujući od planete do planete u potrazi za plenom,  nema mnogo vremena.

Utisak kom tokom cele epizode nismo uspeli da se otrgnemo jeste taj da se ispod šlema umesto Paskala krije niko drugi do Klinta Istvuda. Naravno, Istvud je u godinama kada je misija i otići do toaleta, a ne loviti bandite po svemiru, ali ako je producentima cilj bio da nas svakim detaljom uvedu u tu vestern atmosferu – uspeli su.

Ono što može biti opasnost za nastavak serije jeste kontinuitet. Hoće li priča uspeti da nastavi da sledi taj kaubojac momenat do kraja, ne padajući u zamke flerta sa idejama iz filmskog serijala, nastojeći da izgradi svoju posebnu priču? Čak i kada se u trećoj epizodi pojavi duh Dart Vejdera, a uskoro zatim i Luk Skajvoker? Nadamo se da hoće, jer su nam se prvi koraci Mandaloriana dopali, pa bismo voleli da vidimo kako će ova saj-faj početnik prerasti u ozbiljnog svemirskog prašinara, i omogućiti nam da bar jednom nedeljno uživamo u kvalitetnoj intergalaktičkoj odiseji, budući da ih u poslednje vreme nema baš mnogo.

Continue Reading
Advertisement