Naslovna FILM Švedski kandidat za Oskara otvara festival "Merlinka"

Švedski kandidat za Oskara otvara festival “Merlinka”

Zvanični program jedanaestog izdanja Merlinke, međunarodnog festivala kvir (queer) filma, 5. decembra u 21 sat otvoriće gruzijsko-švedski film “A onda smo plesali” reditelja Levana Akina.

Ostvarenje, koje je inače i švedski kandidat za Oskara, bavi se temom ljubavi između dva gruzijska baletska igrača.

Film je premijerno prikazan u maju na Kanskom filmskom festivalu i dobio je nekoliko nagrada na festivalima širom sveta.

Početkom novembra u Gruziji je održana premijera na kojoj su se okupile stotine desničarskih aktivista koji su nosili krstove i ikone.

Policija je uhapsila više od 25 ljudi tokom protesta ispred bioskopa, a Gruzijska pravoslavna crkva je saopštila da je film usmeren protiv tradicionalnih gruzijskih vrednosti.

Reditelj Levan Akin i sam je bio plesač u mladosti, a za potrebe filma je zamislio sebe kao glavnog junaka, u alternativnoj realnosti.

“Intervjuisao sam mnogo plesača i svi su mi ispričali brojne priče o tome kako je gruzijska plesna scena konzervativna i stroga u rodnim pitanjima. Zbog toga sam odlučio da radnju postavim u ovo okruženje”, objasnio je Akin.

On je dodao da film “A onda smo plesali” nije samo interesantan pogled ka delu sveta koji mnogim ljudima nije poznat, već i “srceparajuće ostvarenje koje nam govori koliko je značajno biti slobodan”.

Neposredno pre projekcije, u okviru programa ceremonije otvaranja, biće predstavljen program ovogodišnjeg festivala, umetnik Branko Milisković će izvesti svoj performans “Neka jedu kolače”, a publici će se obratiti direktor festivala Predrag Azdejković, kao i francuski režiser Antoni Hikling, koji je specijalni gost manifestacije.

Na otvaranju će biti održan i specijalni muzički nastup iznenađenja.

Ovogodišnji Merlinka festival će od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograd prikazati 120 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a specijalni fokus je na francuskoj kvir kinematografiji.

Čekirajte Obavezno

Igra sudbine 107. epizoda, sreda 8. jul (Prva, 21.10): Aleksa se BUDI IZ KOME, ali IMA AMNEZIJU! Luka ŽELI da UBIJE “BRATA”!

Ako ste mislili da ste u seriji IGRA SUDBINE videli sve što ste mogli, naš odgovor je - niste videli NIŠTA. Sledi...

Gordan Kičić posle filma REALNA PRIČA predstavlja i seriju MAMA I TATA SE IGRAJU RATA! Premijera OVE JESENI na RTS!

Piše Dijana Maksimović Onima kojima se dopalo ostvarenje Gordana Kičića "Realna priča", obradovaće vest da će od jeseni gledati i...

Vuk Kostić – KORIDOR 92 je film o OBILIĆIMA 20. veka!

Glumac Vuk Kostić, uz nezaobilaznog Miloša Bikovića poslednjih godina obeležio je domaći TV program. Uz glavnu rolu inspektora Aleksandra Jakovljevića u hit...

IGRA SUDBINE 106. epizoda: Matija skida rukavice – ALEKSA MORA DA UMRE! Vreme je ZA PRLJAVU IGRU!

Još samo jedan dan deli nas od nastavka uzbudljivih dešavanja u seriji IGRA SUDBINE čiju 106. epizodu gledamo 7. jula na TV...

Drugo ime ljubavi 44. i 45. epizoda – utorak, 7. jul: Ko stoji iza sumnjivih smrti Karlovih žena?

Tamara nailazi na neočekivanu pomoć Irene, koja joj obećava da neće objaviti priču o sumnjivim smrtima Karlovih bivših žena.