Connect with us

FILM

25. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA – TOP 5 filmova koje NE SMETE propustiti!

Published

on

Festival autorskog filma održava se od 22. do 30. novembra 25. put u nekoliko najpopularnijih bioskopa prestonice. Kao i svake godine Festival će ugostiti veliki broj renomiranih filmskih stvaralaca koji će pored učestovanja u programima održati nekoliko radionica sa studentima. Ovogodišnji program je najraznolikiji i najintrigantniji do sada. Na festivalu će u takmičarskom i glavnom programu biti prikazano ukupno 24 filmskih ostvarenja, a ustanovljena je i nova nagrada za najbolji scenario koja će nositi ime Gordana Mihića.

Festival će kao i svake godine imati raznovrstan program, pobednike svetskih filmskih festivala, nova ostvarenja reditelja već poznatih publici i zanimljive filmove koji prikazuju nešto putpuno drugačije i novo u autorskom filmu. Akcenat je na mladim neafirmisanim autorima sa potencijalom da budu prepoznati i nagrađivani od strane velikih evropskih filmskih festivala. Vizuelni identitet Festivala autorskog filma posvećen je maštovitom i hipnotičkom svetu Dušana Makavejeva.

Ovo je 5 filmova koje NE SMETE PROPUSTITI!

ZVIŽDAČI (Kombank Dvorana, 25. 11. – 21.30)

Kristi, policijski inspektor u Bukureštu igra za obe strane. Kada ga lepa Gilda uvuče u rizičnu pljačku, oboje će morati da krenu putevima prevare i izdaje. Da bi preživeli, moraju da nauče tajni jezik žviždača na španskom ostrvu Gomera.

Porumboiu nam daje zamršen, izvanredan zaplet sa mnogo preokreta, ali čvrsto povezan, ukrašen melodičnom kombinacijom tmurnog Bukurešta i sunčanih predela La Gomera.

BACURAU (Kombank Dvorana, 26.11. –  19.00)

Radnja je smeštena u bliskoj budućnosti u unutrašnjosti Brazila, u selu u kome posle smrti najstarije građanke počinje da se dešava niz suludih događaja kroz koje se otkrivaju i neobične tajne njenih sugrađana. Bacurau na portugalskom označava, kako sam reditelj kaže, noćnu pticu koja zna da se kamuflira u mraku, ili ono što je tu, ali se ne vidi jer obitava u mraku. Takav je i grad Bacurau sa svojim tajnama. Ovaj vanserijski vestern sa jakim primesama horora ispod vela različitih žanrova krije snažnu satiru brazilske stvarnosti.

JEZERO DIVLJIH GUSAKA (Kombank Dvorana, 27.11. – 21.30)

Priča prati gangstera u bekstvu koji se na kraju žrtvuje da bi spasao svoju porodicu i ženu koju je usput sreo. Poput klasika film-noara, autor daje viziju sveta u kojoj svi junaci moraju da pate – fizički ili emocionalno. Ali, izvan filmski arhetipskog scenarija dat je mračniji portret savremene Kine kao zemlje ogromne eksploatacije i kriminala.

IZDAJNIK (Kombank Dvorana, 28. 11. – 21.30)

Jedan od vodećih italijanskih reditelja Marko Beloki, autor filmova Kina je blizu i U ime oca, u ovom biografskom filmu prikazuje život Tomaza Buskete, prvog mafijaškog doušnika na Siciliji osamdesetih godina, takozvanog “gazde dva sveta”.

TALASO (Kombank Dvorana,   29.11. – 19.00)

Provokativni francuski pisac Mišel Uelbek sreće Žerara Depardjea u centru za terapiju morskom vodom u Kaburu. Zajedno, oni pokušavaju da prežive zdrav režim kojem su podvrgnuti u ovoj ustanovi. Poričući svoje poroke Uelebek nalazi saborca u najpoznatijem francuskom glumcu današnjice. Ono što će se ubrzo desiti poremetiće njihovu rutinu… Talaso je vesela komedija koju ove dve zvezde uzdižu na viši nivo…

Continue Reading
Advertisement